От 29-и до 31 октомври беше проведена кръгла маса на тема "Технологии на практика" в Международния гръцки университет Синдос, зала Олимпия. Събитието се проведе в рамките на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“, който се занимава с общи предизвикателства и проблеми в Гръцко–Българския трансграничен регион, свързани с местното биоразнообразие и сортовете лози, особено тези на територията на "Натура“.

Партньори по проекта са Изпълнителната агенция по лозята и виното, Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Институтът за бизнес и изложбени изследвания и развитие (Business & Exhibition Researches and Development Institute (IEE)), Гърция и Международният гръцки университет (International Hellenic University), Солун.

Програмата започна с изказване на Проф. Стаматис Агелопулос (Stamatis Aggelopoulos), ректор на International Hellenic University, който очерта рамките на проекта, неговата значимост за иституцията, която управлява и поздрави участниците и лекторите.

Първата презентация беше изнесена от проф. Стефанос Кондурас (Stefanos D. Koundouras), акредитиран преподавател в Аристотел Университет на Солун (Aristotle University of Thessaloniki). Той представи научно изследване за влиянето на климатичните промени върху лозовите насаждения. Лекцията беше насочена към трансграничния регион България-Гърция, сортовете  - предмет на проект VINE SOS от двете страни на границата, със задълбочен анализ върху традиционните местни сортове спрямо интродуцираните.

В презентацията бяха представени проблемите на виноиндустрията, както и възможности за имплементиране на устойчиви практики - решения, които да подобрят процеса на винопроизвоство. Застъпена беше идеята за прецизност в агробизнеса.

През втората част от деня бяха представени методи за установяване на ароматните и качествени показатели при вината. Проф. Стефанос Кондурас (Stefanos D. Koundouras) изнесе лекция, свързана с практики за прецизиране зрелостта на гроздето в зависимост от енологичните нужди и заложените маркетингови стратегии за съответния винопродукт. Презентацията очерта различните грешки, които се допускат в процеса на отглеждане, бране и винифициране на различните сортове грозде, които в последствие водят до разминаване между заложените качества и постигнатите резултати при крайния продукт – виното.

Проф. Стефанос Кондурас (Stefanos D. Koundouras) наблегна на състава на гроздето по отношение на киселини, танини, захари и тяхното развитие като скала на развитие и постигане на максимални стойности.

Д-р Танос Балафотис (Thanos Balafoutis) от Института за биология и агротехнология (Institute for Biology and Agri-technoloy) представи методи за разпознаване качествата на вината, произведени от традиционни местни сортове. Презентацията беше съпроводена от дегустация на вина от сорта "Рицина", който е традиционен за трансграничния регион на Гърция. Вината са произведени по различни технологии и представяха възможностите за постигане на множество крайни резултати от един сорт. Нетрадиционните технологии в комбинация с традиционен сорт, допринасят за привличането на крайния потребител и популяризиране на виното чрез неговата специфичност. Разпознаваемостта на тероара и сорта, вървят ръка за ръка с новостите при произвоството на вино.

Денят завърши с дискусия по разглежданите проблеми.

Вторият ден протече също толкова успешно. Д-р Елени Врочидо (Eleni Vrochidou) от HUman-Machines Interaction Lab, към Hellenic University представи проектно предложение за необятните възможности на роботиката при отглеждането на лозя и по-конкретно - роботизиран автоконтролер за бране на грозде. Лекцията, разглеждаща възможностите за използване на данни от роботизирани механизирани помощници, беше съвместна с друг изследователски екип, който представи резултати и симулация на Autonomous Robot.

Симулациите в лабораторна среда и в опитно поле бяха потвърждение на заложените параметри. Роботизираният механизиран уред успешно извършва няколко операции едновременно – бране, изследване /определяне на киселини и захари/ и теглене на всяка чепка.

Разширената лекция предостави възможност за обсъждане на различни възможности по отношене на прецизността в произвоството, намаляване на разходите за обработка и работна ръка в процеса на лозарството.

Предоставената информация по отношение на системи за наблюдение на лозови масиви, както и за извличане на данни от инсталирани лаборатории на полето, беше полезна на присъстващите.

Денят завърши с дискусия по разглежданите проблеми.

Третият ден бе съобразен с извънредно наложените ограничения, свързани с ковид пандемията в Солун. Обученията се проведоха онлайн. Българските участници се включиха от специално организирано помещение в хотела, в който бяха настанени.

Събитието беше широко отразено на фейсбук профила на проекта чрез онлайн излъчвания.

Проект „VineSOS“,е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VA „Гърция-България 2014-2020” http://www.greece-bulgaria.eu/

По време на събитието бяха взети всички мерки срещу разпространението на COVID-19.

Съдържанието на този материал е отговорност единствено на Сдружение „Просперитет и развитие в България“и по никакъв начин не могат да бъдат взети под внимание възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващият орган и Съвместния секретариат.