Тазгодишният пазарен сезон за биологични полски зеленчуци постепенно приключва. "Биологичните моркови за пресния пазар са на изчерпване и се очаква да бъдат налични до края на месеца. Същото се отнася и за трапезните картофи от регионално биологично отглеждане", съобщава Щефен Муха, управляващ директор на германската Bio-Gemüse regional AG със седалище в Дрезден.

Основана през 2021 г., организацията на производителите се занимава с предлагането на пазара на регионални биологични продукти от Саксония и Саксония-Анхалт, като обслужва както пресния пазар, така и промишления сектор.

Според Муха сезонът на картофите през 2024/25 г. е бил по-скоро "смесен": "Цените на производителите бяха добри и над миналогодишното ниво. От друга страна, добивите са били по-скоро под средното ниво." В категорията на кореноплодните зеленчуци пазарът представя смесена картина. За морковите за пресния пазар той описва цените като незадоволителни и непривлекателни от гледна точка на производителя. От друга страна, в промишления сектор се наблюдава положително развитие. Търсенето от страна на сокопроизводството се увеличава, особено при цвеклото.

Предизвикателна година за лука

В допълнение към трапезните картофи и кореноплодните зеленчуци, лукът от регионално биологично отглеждане също е важен продуктов стълб за младата организация на производителите. Въпреки това Муха потвърждава, че тазгодишният сезон е бил доста труден и в тази област.

Обемите бяха доста скромни, което доведе до увеличение на цените с около 25 % в сравнение с миналата година както за жълтия, така и за червения лук. В случая с жълтия лук запасите бяха до голяма степен разчистени в началото на април, малко по-рано от обичайното. При червения лук имаше сравнително повече проблеми с качеството, така че се наложи да приключим сезона в средата на февруари, около месец по-рано от обичайното."

Въпреки това през последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на регионалното биологично отглеждане на лук.

"Въпреки че продължаваме да наблюдаваме лек ръст, смятам, че необходимият за това капацитет за съхранение е ограничаващ фактор. Имаме сравнително стабилна база от доставчици за всички култури. Нашата цел е не толкова да увеличим броя на членовете си, а по-скоро да използваме допълнително потенциала за разширяване на съществуващите производители", заключава Муха.