От 29-ти до 31-ви октомври ще бъде проведена кръгла маса на тема „Технологии на практика“ в Международния гръцки университет Синдос.

Събитието е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“. Проектът се занимава с общи предизвикателства и проблеми в Гръцко – Българския трансграничен регион, свързани с местното биоразнообразие и сортовете лози, в обектите по "Натура 2000". Водещ бенефициент е Изпълнителната агенция по лозата и виното. Нейни партньори са Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Институт за бизнес и изложбени изследвания и развитие (Business & Exhibition Researches and Development Institute (IEE)), Гърция и Международния гръцки университет (International Hellenic University), Солун.

Лектори на събитието ще са Стефанос Д. Кундурас, сътрудник професор в Аристотелския университет в Солун, Факултет по земеделие, горско стопанство и природна среда, Д-р Танос Балафутис, изследовател в Института за биоикономика и агротехника (iBO) към Центъра за научни изследвания и технологии Hellas (CERTH) и Д-р Елени Врочиду от Лабораторията за взаимодействие между HUman-MAchines (HUMAIN), Катедра по компютърни науки /Училище за наука/ към Международен гръцки университет (IHU).

Ще бъдат представени резултатите от проучването на тема „Климатични промени и лозарство: гръцкото дело на лозаро-винарска промишленост“, ще се говори на различни теми, главните от които ще бъдат „Персонализирана оптимална реколта от грозде от автономен робот“ и „Лозарски практики за модулиране на качеството на гроздето и виното.“

Ще бъдат засегнати и теми, свързани с практики и въздействия върху прецизното лозарство.

През третия ден от събитието ще бъде посетена винарната Ктима Павлидис, намираща се в района на Драма.

Проект „VineSOS“,е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VA „Гърция-България 2014-2020” http://www.greece-bulgaria.eu/

Съдържанието на този материал е отговорност единствено на Сдружение „Просперитет и развитие в България“ и по никакъв начин не могат да бъдат взети под внимание възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.