През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните. От тиква може да се приготви на практика всичко - пюрета, супи, гарнитури, основни ястия, салати и десерти. Яркият и топъл цвят на плода винаги създава настроение.

Тиквата не съдържа нишесте и холестерол, като едновременно е богата на ценни витамини и минерали. Ето защо се препоръчва да се включи в диетите. Плодът е с ниско съдържание на калории като едновременно е достатъчно сладък. С негова помощ ще бъде възможно да загубите излишни килограми, без да се отказвате от сладкишите. Трябва да знаете обаче, че суровата тиква е по-трудна за смилане от варената. Ето защо не се препоръчва да се дава на деца в суров вид.
Какво да сготвите?

Има много възможности за ястия. Тиквата може да се изпече, да се пържи на тиган, да се готви на пара или да се консервира. Най-важното е, че ястията са не само невероятно вкусни, но и здравословни. От един плод можете да приготвите супа, второ и десерт. При това вкусът на всяко ястие ще бъде различен и няма да имате усещането, че ядете едно и също.

Крем супа 
С минимум продукти и за много кратко време ще можете да сервирате на масата вкусна супа с невероятно финна кремообразна текстура. Тази супа е идеална не само за обяд, но и за закуска или вечеря. Сервирайте я с крутони.

Не забравяйте да използвате тиквени семки. Изсушете ги във фурната и ги сервирайте със супата.

Продукти: 500 г тиква, 2 средно големи моркова, 100 мл готварска сметана, 50 г масло, сол и черен пипер на вкус, пресните зелени подправки - не са задължителни.

Приготвяне: Обелете зеленчуците и ги нарежете на средно големи кубчета. В дълбока танджера разтопете половината от маслото и задушете в него нарязаните зеленчуци. Намалете котлона и оставете около 10-ина минути да къкри, като периодично разбърквате, за да не загорят зеленчуците.

Загрейте 1 литър вода и добавете към зеленчуците. Когато сместа заври, изключете котлона и изчакайте леко да се охлади. Пасирайте с помощта на блендер.

Сипете сметаната към пасираните зеленчуци и подправете със сол и черен пипер. Загрейте супата. Тя трябва почти да заври!
Свалете от огъня. Сервирайте със ситно нарязани магданоз и копър.
сн. 10-1
10-2

С пилешки крилца 

Тиквата е идеална не само като гарнитура, но и като основно ястие. Рецептите второ блюдо с този плод са отлична възможност за тези, които обичат необичайното. Тиквата се съчетава добре с различни видове месо. Все пак опитните гастрономи препоръчват да я готвите с пиле. В този случай ястието е деликатно на вкус, лесно за приготвяне, нискокалорично и диетично.

Предлаганата рецепта е с минимум продукти и може да се използва като базова. Тиквата отлично се съчетава с различни зеленчуци и гъби. Същото се отнася и за пилешкото месо. Ето защо, ако желаете, можете да усложните рецептата, като включите допълнителни продукти. Що се отнася до чесъна, по-добре е да го сложите небелен. Така той ще пренесе вкуса и аромата в ястието, а след това ще можете лесно да го махнете, ако желаете.

Продукти: 500 г тиква, 5-7 пилешки крилца, 1 супена лъжица масло, 4 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици растително масло, сол и черен пипер на вкус, всякакви пресни зелени подправки - по желание, за сервирането.
Приготвяне: Измийте тиквата, обелете я и я нарежете на средно големи кубчета. Измийте добре пилешките крилца. Вместо пилешки крилца може да се използват филета. В този случай те се нарязват също на кубчета, както тиквата.

В купа смесете тиквата с крилцата, подправете със сол и черен пипер. Полейте с разтопения мед и лимонов сок. Разбъркайте добре и покрийте със стреч фолио. Оставете за 20 минути.
След като сместа от месо и тиква се маринова, сипете в тиган със загрято растително масло. Пържете ястието 10-12 минути, като не забравяте да разбърквате. Прехвърлете в съд за печене и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20-30 минути. Не забравяйте да добавите чесъна. Трябват ви 3 скилидки. Не е необходимо да ги почиствате. Те просто се прибавят към основните съставки.
Останалият чесън се смачква с преса и се смесва с омекналото масло и накълцаните пресни подправки. Вместо пресни можете да използвате сушени подправки. Ще се получи не по-малко вкусно.
Извадете ястието от фурната и отстранете скилидките чесън. Намажете тиквата и крилцата с приготвения дресинг. След 3 минути, когато дресингът се стопи, сервирайте на масата!
Що се отнася до допълнителните съставки, можете да използвате червен лук, моркови. Ако искате да добавите гъби, те трябва да бъдат леко запържени в отделен тиган. Не мариновайте гъбите заедно с тиквата и пилето.

Става и за гарнитура 

Ако не обичате да стоите до печката, но искате да поглезите семейството си с необичайно ястие, то печената тиква би била отлично решение. Рецептите за приготвяне на гарнитура от тиква са съвсем прости и не изискват кулинарен талант. Пюрето е богато на пектин и нежно почиства червата.

Печената тиква е идеалната гарнитура за тези, които отслабват. Има ниско съдържание на калории и в същото време е много засищаща.

Продукти: 1 средно голяма тиква, ? чаена лъжичка провансалски билки, 3 супени лъжици зехтин.

Приготвяне: Обелете тиквата и я нарежете на малки кубчета. Смесете зехтина с провансалските билки и полейте тиквата с получения дресинг. Прехвърлете в тава за печене и поставете във фурна, предварително загрята до 220 градуса, за 15 минути.

Ястията с тиква са невероятно вкусни и слънчеви. За да ги приготвите можете да използвате различни сортове Най-вкусните обаче, като че ли се получават от тикви-цигулки, които имат продълговата форма. Месото е много крехко и сладко. Ето защо са идеални както за гарнитури, така и за супи, а и за десерти.
Сн 10-4