В началото на следващия седемдневен период се прогнозират поднормени температури и критични минимални стойности за зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване.

Падналите значителни валежи през изтеклия период надвишиха на много места в страната 40-50 л/кв.м (Ново село - 66 л/кв.м, Ловеч - 61 л/кв.м, Плевен - 73 л/кв.м, Велико Търново - 61 л/кв.м, Свищов - 51 л/кв.м, Казанлък - 73 л/кв.м, Кърджали - 60 л/кв.м, Стара Загора - 54 л/кв.м, Чирпан - 60 л/кв.м, Карнобат - 63 л/кв.м), което доведе до рязко подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенните посеви. На много места в Западна и Централна България почвените влагозапси в 50-см слой достигнаха нива до и над 75% от ППВ.

Положителна промяна в нивата на влагозапасите настъпи и в част от североизточните райони на страната, които бяха най-засегнати от продължителната суша.

Подобрение и нормализиране на топлинните условия се очаква през втората половина от периода. В края на седмицата при пшеницата и ечемика, засети в началото на второто десетдневие на октомври, ще преобладава фаза поникване. При засетите в края на септември и началото на октомври зимни житни култури ще се наблюдава листообразуване (1-3 лист).

По-подходящи условия за сезонните агротехнически дейности, най-важната от които е сеитбата на пшеницата, ще има през втората половина на седмицата. Следващият седемдневен период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на зимните житни култури в Южна България.

През третото десетдневие на октомври при по-рано засетите посеви с пшеница трябва да се следи за популационната плътност на някои вредители - полската полевка, обикновен житен бегач, житни мухи и др., които нанасят сериозни щети на зимните житни култури в началните фази от вегетацията им.

Следващият период е подходящ срок за засаждане на зимен чесън. Добри предшественици на чесъна са бобовите култури, доматите, краставиците и тиквичките. Чесънът не понася монокултурно отглеждане. След прибиране на предшественика с основната обработка се внасят минерални торове (на 100 кв.м 4-5 кг суперфосфат, 1-2 кг калиев сулфат, 4-5 кг амониева селитра), а при наличност – и угнил оборски тор. Преди сеитбата на чесъна се извършва плитка почвообработка, оформят се лехи и редове. Засаждат се здрави, обеззаразени, скилидки на разстояние 8 -10 см в реда, на дълбочина 5-6 см.