Отправните точки: дом, храна, вода и спокойствие.

Много диви животни и птици могат да намерят дом в нашите цветни, зеленчукови, овошни градини и лозя. Въпросът е искаме ли ги там и бихме ли били така добри да им създадем домове, удобства, да им осигурим храна през тежките зимни месеци или най-малкото да им позволим да останат наши съседи.

Иронията в последното изречение е много актуална, защото градинарите масово са разделени в два отбора – този на пръскащите, за които всяка твар е вредител на продукцията, и този на природосъобразните, които смятат, че ако има червейче, значи е чиста и качествена.

Къде е истината? Кои са прави? Е, това е много обширен въпрос. Но, ако искате градината ви да живее в истинския смисъл на думата „живот“, то трябва да я пригодите и поделите с дивите.
Все по-често се появяват лисици, таралежи, зайци, сърни, хищни птици, влечуги в гъсто населени жилищни райони. Защо търсят препитание в опасни за тях зони? Просто е - земеделието, изсичането на горите, ВЕЦ-овете, застрояването и т.н. и т.н.

Отправните точки за създаване или преобразяване на градината са прости – дом, храна, вода и спокойствие.

Не е нужен перфекционизъм

Опадалите листа, плодчетата по декоративните храсти, сухите клони и старите дънери, гъстите корони на дърветата, дупката в стената на бараката за нас са проблем. Оставени, непочистени, неремонтирани те говорят, че не поддържаме градината си, а всъщност точно те осигуряват домове на дивите ни приятели.

Може с децата дори да направите къщички за птици и таралежи или хотели за насекоми. Не са необходими много сръчност и материали за целта.

Красиво за нас, ядливо за тях
Възможностите за създаване на приветлива и уютна градина за дивите са безкрайни, а не са необходими нито много работа, нито много вложения. Най-важното е да има разнообразна храна и задължително вода. За целта планирането на засажданията е първата стъпка. Есента е подходящ период да започнете.
Имайте предвид, че дори някои растения да не дават плодове или семена, те все пак може да са полезни по друг начин.

Дърветата – дом и препитание 

Бялата бреза внася романтика и непринуденост в градината, а осигурява семенца за птичките и материал за строеж на гнезда и хралупки.

Илексите предлагат защита с бодлите си и плодчета през студената зима.

Представителите на род Sorbus (офика, брекиня, скоруша и др.) са привлекателни заради плодчетата и затова, че привличат насекоми, с които птиците се хранят.

Дивите форми на овощните дървета (киселица, махалебка, глог и др.) подпомагат изхранването на пернатите и гризачите през есента и зимата, а напролет привличат полезни насекоми и опрашители.
И това са само няколко примера, а има още много във всякакви форми и размери.