Повечето хора готвят картофи неправилно, правейки значителна грешка, която е лесна за коригиране. Полският портал Wirtualna Polska разказа какви са тайните на приготвянето.
Най-често хората обливат картофите със студена вода и ги поставят на котлона. При този метод на готвене обаче клубените губят по-голямата част от хранителните си вещества. По-добре е да потопите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите, чак когато омекнат.
Пресните картофи трябва да бъдат добре измити или обелени и след това потопени във вряща вода за 15-20 минути, като се поддържат на умерен огън. За предпочитане е зрелите картофи да се готвят с обелката. А ако ги белите, то нека е възможно най-фино, тъй като повечето хранителни вещества са под обелката.
Можете да добавите мляко, масло и лук към водата, в която ще се варят картофите, тогава варените клубени ще бъдат още по-вкусни.
Не забравяйте, че картофите са отличен източник на витамин С, калий, магнезий, желязо, манган, цинк и други микроелементи.
Коментари