Благодарение на своята гъвкавост и отлична маневреност, мулчиращите сеялки TERRASEM се радват на добър прием на европейския и нашия пазар

Какво искат фермерите за най-продуктивна, прецизна и икономична сеитба? Това е и лесен, и труден въпрос. От една страна е нужно внимателно и ефективно подготвена почва с фин наклон на ниво за засяване, точни легла за семената. Така че предварително да се заложи дружен, равномерен растеж на посева. Семето трябва да бъде възможно най-прецизно положено в леглото, всячески да се стимулира неговото развитие, така че да се избягнат неблагоприятните влияния на климатичните промени и създаваните от това стресови ситуации. Сеялката най-качествено да извърши своята работа. На основата на тези изисквания до минимум да се сведат загубите от добива и

да се постигне по-ниска себестойност

на зърнената продукция.

Така ни обясни някои от принципите за работа с фермерите д-р Христофор Бунарджиев, управителят на голямата старозагорска фирма Булагро груп, вносител на агротехника от световни брандове, между които и от австрийската компания POETTINGER. С него се срещнахме и дискутирахме на международното изложение SIMA 2019 в Париж. Той уточни, че в днешно време комбинацията на машини за почвообработка, сеитба и торовнасяне се налага все повече и повече като твърде икономичен подход в земеделието, конкретно в зърнопроизводството. Целта е да се извършват най-важни агротехнически операции едновременно, с едно минаване на техниката по полето. Тази практика вече е доказала своите предимства и в Европа, и у нас, допълни той, като ни въведе в тайните на идеята за мулчиране.

Концепцията за мулчиране TERRASEM

на австрийската фирма POETTINGER, един от световните лидери в изсяващата и почвообработваща техника се наложи в последните години като икономична и прецизна система за сеитба на зърнени култури. Тя обединява почвообработка, уплътняване и сеене в една машина и постига оптимални условия за дружно покълване на здрав и продуктивен посев.

Системата обхваща няколко възли: теглич и дискове на задната двуредова дискова компактна брана, която дава перфектни резултати и в тежки почви. Тя е монтирана до шасито с притъпкващи гумени колела и оптимизирани релси /ленти/ за изсяващите апарати /ботуши/. Те заедно действат с устройство-чистач, предотвратяващо задръстване с пръст. С нея POETTINGER интегрира подготовката за сеитба с оформяне на семенни лехи при работни ширини от 3 до 9 метра. Така тя става част от универсалната сеялка TERRASEM, с която фермерът намалява и времето, и разходите за предсеитбената подготовка и за самата сеитба. Според някои ползватели на изсяващия агрегат, това

е почти съвършенна сеитбена технология

която се свързва логично и с повишаване на конкурентоспособността на земеделските производители. Сеялката може да бъде включена във всяка операционна последователност на полето, независимо дали се използва за мулчиране, за директна или конвенционална сеитба. С нея се извършва прецизно полагане на семената, постига се равномерно и бързо покълване, може да се използва и за торовнасяне. Така формираната комбинация TERRASEM FERTILIZER става особено продуктивна, като пести време, усилия, материали, поддръжка. Състои се от три основни модула:

- секционен бункер за семената с два дозиращи апарата

- директно торовнасяне на дълбочина до 10 см между всеки два реда семена

- изсяващи дискове с разстояние между редовете 25 см.

Сеялката се характеризира с високи технически параметри. Различните модели

имат работна ширина от 3 до 9 м

изсяващи дискове от 24 до 72, бункер за семена с вместимост от 4000 до 5100 л. За тях е необходима тяга от 150 до 450 к.с.
Предимствата на тези машини са безспорни, доказва д-р Бунарджиев. Те осигуряват еднаква дълбочина на изсяване по цялата работна ширина. Гарантират прецизно полагане на семената в подготвените предварително семенни легла, което става благодарение на паралелно управляваните изсяващи апарати тип DUAL DISC, снабдени със задни пресови колела за контрол на дълбочината. Дисковите елементи се направляват и копират земния релеф с прикачен почвоуплътнител. Получената конфигурация осигурява възможност на почвоуплътнителя да следва гънките на повърхността на земята, а гредите на изсяващите апарати да минават безпроблемно над неравностите на терена. Това води до спазване на зададената работна дълбочина, като няма и вдигане на влажна почва.

Гарантирано е равномерно семенно легло

Няма и пикове в мощността, което способства за стриктно извършване на сеитбените мероприятия. Машината има универсални настройки, с които пък се постига и перфектно поникване на посева.
Фирмата предлага работещо решение: интегриране на машините POETTINGER TERRASEM във всяка производствена концепция за подготовка на семената - равномерното им разположение в дълбочина винаги е гарантирано. В комбинация с двуредова дискова брана с ниска тяга се осигурява допълнително добро разрохкване и смесване на растителните остатъци в почвата. Благодарение на своята гъвкавост и отлична маневреност, мулчиращите сеялки TERRASEM се радват на добър прием на европейския и нашия пазар, защото осигуряват оптимални условия за покълване и получаване на заложения добив, е категоричен Христофор Бунарджиев. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Към този кратък анализ на машина, добър помощник на зърнопроизводителя, експертите добавят, че дори и при трудни метеорологични условия и при високи скорости взаимодействието между двудисковите изсяващи ботуши е на високо равнище. Нещо повече, то поддържа равномерно и постоянно налягане върху изсяващите апарати /ботушите/, което автоматично води до точно полагане на семената. С отместване на ботушите на 320 мм и запазване на междуредовото разстояние от 12,5 см се осигурява оптимална плътност на посева, дори при различни видове почви. А хомогенното разпределение на семенния материал в полето гарантира и рентабилните стойности на добива.