Добре познатите ни зокуми наесен изискват малко повече внимание. Защо? Защото заедно с красивия средиземноморски храст може да си внесете неканени гости например. Освен това периодът е подходящ за резитби, пресаждане, вкореняване и още процедури. Но преди това сме ви приготвили малко полезна информация.

Олеандърът (Nerium oleander) се отглежда масово като декоративно и украсно цъфтящо растение. В страни с топъл климат той служи за жив плет, ветрозащитен пояс, крайпътни насаждения, противоерозионно растение и ред други. Минималната температура, която зокумът може да понесе без значителни повреди, е около минус 10 градуса по Целзий. Възможно е да хвърли листата си, ако минусите се задържат повече време, а при по-ниски температури и да измръзне.

Всички представители на род Нериум са сухоустойчиви, но се отплащат доста добре на напояване. Отглеждането им „в плен“ е лесно и безпроблемно.

Има само един-единствен, но огромен недостатък. Зокумите са силно отровни заради токсичните вещества, които се съдържат във всичките им части. Интересното е, че някои гризачи, птици и насекоми не проявяват симптоми на отравяне при поглъщане, но кучетата, конете и хората например може да пострадат доста сериозно и дори фатално. Симптомите са гадене, повръщане, болки в стомаха, кървава диария, колики, неравномерен сърдечен ритъм. Поражения има и върху нервната система, а може да се стигне до кома, и смърт. Необходима е много бърза реакция и адекватна лекарска намеса, за да се предотвратят сериозни поражения.

Млечният сок, който се отделя при нараняване на тъканите на растението, може да предизвика кожни възпаления, сърбеж, дерматит и различни алергични реакции.

Дотук с лошите новини. Все пак внимавайте, ако отглеждате олеандри! Пазете децата и домашните любимци!

В градините и у нас оцеляват 

Въпреки ниският праг на студоустойчивост, зокуми могат да се отглеждат на открито целогодишно в нашата страна. Естествено, презимуването им е най-успешно в топлите райони (Петрич, Сандански, по Черноморието и др.).

Все повече градинари обаче свидетелстват, че растенията презимуват и в други градове с далеч по-суров климат. Там надземната част измръзва, но напролет храстът се възстановява от спящи пъпки разположени в основата на стъблата и близо до повърхността на почвата.

Възможно ли е да презимуват и във вашата градина и какво трябва да предприемете?

Вземете предпазни мерки 

Още не е късно да експериментирате, като засадите зокум в градината си. Има време да се приспособи и вкорени добре, докато настъпят сериозни студове.

Съветваме ви да си вземете резници за всеки случай. Вкореняването става лесно.

Когато температурите паднат, добре е да загърлите растението с малко почва, както и да натрупате органични остатъци (слама, листа, елхови клонки и др.). Оформената купчинка покрийте с найлон, а него затиснете с камъни например.

Не забравяйте, че мократа почва запазва повече топлина, та ако се налага, преди да изградите зимната защита, полейте обилно.

Размножаване със зелени резници 

Отново ще наблегнем на факта, че олеандърът е отровен и дори да не го погълнете, сокът му може да предизвика нежелана кожна реакция. Носете ръкавици, когато режете стъблата.

Зелени резници могат да се вкореняват целогодишно. Взимат се върховете на стъблата с размер около 15-20 сантиметра. Отрезът да бъде под лист или възел. Всички листа по дължина се отстраняват, а най-горните се оставят.

Така подготвените резници се слагат в съдове с вода и растежен хормон, активен въглен, мед, захар, а може да се добави и мъничко канела или аспирин, както и клонче от върба. Добавките имат за цел да ускорят процеса на коренообразуване или да предпазят резниците от загниване, но не са задължителни.

Сега заложете на полузрели 

При тези резници вече има вдървеняла част, но тя все още е млада. Вкореняването става една идея по-бавно. През есента обаче това е желан ефект, защото отлага засаждането в индивидуални съдове и съответно се пести място.

Полузрелите резници се взимат с пета или без и отново се почистват долните листа. Процедурата по вкореняването е същата, както при зелените.

Проблемът е, че по-дългият период на вкореняване дава по-голям шанс на патогените да се развиват. Затова следете зорко ситуацията и сменяйте често водата в съда.

Подмладете старите поетапно 

Знаем, че зокумите често са засадени в кофи, бурета или други излезли от употреба съдове. Такива растения могат да израстнат доста и да се превърнат в бреме при прибиране, изнасяне и обгрижване.
Подмладяването обаче не е проста работа, а трябва да се обмисли и планира. Слаби и високи или болни растения не бива да се режат силно, защото е твърде вероятно да нямат сили да развият нови стъбла.

Силните растения изискват силна резитба, но все пак не бива и да се прекалява. Най-добре е да се реже по една трета, докато се достигне желаната форма или височина.

Най-добрата резитба 

За да държите размерите на храстите под контрол, а и за да се радвате на изобилие от цветове, резитба трябва да се извършва всяка година.

Преди да приберете зокума отрежете прецъфтелите клонки наполовина, а онези, които не са цъфтяли, намалете с около една трета или хванете само връхчетата им в зависимост от това къде са разположени въпросните стъбла.

Резитбата не е задължителна, но гарантира образуване на много нови клонки, а следователно и по-обилен цъфтеж през следващата година.

Ако зокумът не иска да цъфти 

Няма единно решение на този проблем. Трябва да откриете причината сами. Ето някои насоки:

* За обилен цъфтеж е необходимо целодневно слънчево огряване;

*Липсата на вода може да стресира растението и то просто да не образува цветове. В контейнери е добре да се прави една, но обилна поливка, когато почвата на повърхността изсъхне.

* Твърде много азотно подхранване може да провокира буен растеж, но липса на цвят;

* Олеандрите цъфтят на млади клонки и ако правите пролетна резитба, рискувате да останете без цветове.

Естествено, има и още възможни причини, но изброените са най-често срещани.

Нежелани гости 

Колкото и отровни да са олеандрите, те също си имат естествени врагове в лицето на насекомите. Листни и щитоносни въшки са най-големите им врагове, а също и всеядните трипси, акари, гъсеници.
Преди да приберете растенията ги огледайте добре. Листа, стъбла, почвата - всичко. Ако забележите неприятели, постарайте се да ги отстраните механично още навън. След това направете един плавен преход. Третирайте с инсектициди при съмнение и се борете, докато не изчистите всички гадинки.

Зимуване под покрив 

Когато приберете олеандъра в помещение, за него се променят много условия и е възможно някои от листата му да пожълтеят и да опадат. Това не бива да ви притеснява, стига да е в умерени граници.
Не забравяйте, че трябва да поливате. Рядко, умерено, но задължително, независимо дали растението е на топло, или на студено.

Подходящи помещения за презимуване са гаражът, мазето, таванът, неотопляема стая, стълбище или друго място с прозорец, където температурата не пада под нулата.

Обикновено растенията преминават зимния период без проблем и зацъфтяват скоро след оптимизиране на условията.