Още колко много работа очаква градинарите, въпреки вече хладните и дъждовни дни, по-късия ден и постепенното отмиране на повечето растения...

На първо място следете прогнозата за района си и реагирайте според нея!

Неотменни задачки за този месец са:

* Изваждане на неустойчивите грудки и луковици от почвата преди или след първите слани. Ще обърнем по-специално внимание на темата в следващ брой.

* Почистване на опадалите листа и провеждане на зимна резитба на розите и някои други любими храсти. Същевременно могат да се заложат резници за вкореняване.

* Подготовка за зазимяване на поливната система и водните площи, ако има такива. Не чакайте последния момент, за да не се повредят.

* Обогатяване на почвата в изтощените цветни лехи с оборски тор, компост или минерални торове. Не забравяйте, че цветята, цъфтящи през лятото са големи гладници.

Още има време за красиви багри в градината. Има огромен избор от хризантеми, ерики, калуни, астри есенно цъфтящи луковични цветя и храсти.

Според прогнозата за времето трябва да планирате и прибирането на цветята, които не издържат студ – зокуми, цитрусови, различни палми, пеларгониевите представители, ангелския тромпет и много други. Специална тема очаквайте и по този въпрос.

Какво още? Време е за засаждане и делене, но не закъснявайте!

Жив плет срещу силен вятър 

Кой тича срещу вятъра? Особенно силните въздушни пориви наесен и през зимата са доста сериозни. Но няма как да ги спрете, запомнете това. Ако изградите стена, вятърът ще я прескочи и пак ще си върши работата, ще духа, даже още по-силно.

Вместо да се борите срещу него, изградете кулиси от растения. Те няма да спрат поривите, но ще ги отслабят поне наполовина. Създаването на ветрозащитен пояс изисква сериозна подготовка и задълбочено проучване. Растенията, с които да се осъществи не са малко, но трябва да бъдат подбрани правилно.

За целогодишна защита например се използват иглолистни растения, засадени в един или два реда. Ако обаче искате да предпазите зеленчуковата градина, по-удачно е да изберете широколистни.

Вкоренявайте резници, по-лесно е! 

Есента е период, в който много цветари са изправени пред дилемата кои цветя да приберат, с кои да се разделят и най-вече къде да ги съхраняват през зимата.

Практиката е доказала, че не всички цветя устояват на неподходящи условия, а когато и мястото е ограничено, става още по-трудно. Но, замислете се, ако залагате резници, то на малко място ще съберете повече растения.

Повечето резници развиват корени лесно във вода. Сменяйте я на 3-4 дни. Използвайте престояла, а най-добре преварена и със стайна температура. Добавете към нея таблетка активен въглен. Ще станете свидели на редица позитиви.
 

Подхранете стайните за последно 

Денят намалява, температурите падат, скоро ще започнем да пускаме парното...

Все лоши новини за стайните цветя. Последното подхранване за сезона ще бъде усвоено по-бавно. Причината е, че самите растения забавят развитието си. Необходима е и по-малко вода. Преходните сезони често крият най-големите опасности от преполиване и прехранване.

Възможно е пожълтяване и опадане на листа, спиране на растежа, отсъствие на цветове и ред други неприятни последствия само от това, че естествената светлина става все по-оскъдна.