В република Тува местните органи решават да се борят с рецидивистите с по-оригинален метод като спомагат за осъществяването на проекта „Нов живот“. Той позволява на бивши затворници да изчистят имената си и дори да станат фермери. Участниците в проекта получават лични стопанства и добитък, за да започнат собствен фермерски бизнес, съобщава РИА Новости.

В Тува почти 70% от престъпленията са с повтарящ се характер, обясни инициаторът на проекта, ръководителят на региона Шолбан Кара-оол. Причината за това е, че такива хора не се наемат на работа, а за да живеятq трябва да изкарват пари за прехрана по друг начин, най-често незаконно. Този проект стартира, за да се прекъсне този порочен кръг.

Бивши затворници над 45 години с ниски доходи кандидатстват по програмата „Нов живот“. След като подбора на участниците приключи, с тях се сключва социален договор за две години, след което преминават през дистанционно обучение.

"Участниците ще получат добитък безплатно, строителна дървесина, дори ще помогнем да построим къща и подслон. Да имат възможност да работят честно и да си отглеждат децата. Струва ми се, че когато човек има нещо сериозно и добро в живота, някаква подкрепа и стабилност, той ще обмисля всяка стъпка, която прави, за да не загуби постигнатото до момента и да не лиши семейството си от бъдеще“, каза Шолбан Кара-оол.

През тези две години ще им е необходимо да развият стопанството си. Това ще им позволи да подсигурят себе си и семейството по време на проекта. По-успешните домакини ще получават по-големи субсидии.

Не случайно селското стопанство е избрано като адаптация към нормалния живот - специално внимание се отделя на тази област в региона. Служители на социалния център, представители на земеделския отдел на общината и администрацията на селището, както и обществени организации ще следят за спазването на договора.