Ива Тончева
Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за евентуалното му използване, както и конкретното производство, когато се прилага в производството на плодове и зеленчуци.
Когато Burro.ai изработва робот, който използва автономно транспортиране на продукцията между работниците, се насочва първо към гроздето.
Други стартъпи за земеделски изкуствен интелект, като като Ceres Imaging, имат интерес към скъпи висококачествени култури като бадеми, но също и лозя. Производството на компанията за безпилотни летателни апарати Sunflower Labs се използва при отглеждане на марихуана на открито.
Миналия месец Burro.ai започна да доставя първите роботи, направени с комерсиална цел, на производители на грозде близо до Коачела, Калифорния. Burro.ai вече си е сътрудничила с Калифорнийската комисия за десертно грозде и Западната асоциация на производителите.
Вече шесто поколение, роботът Burro прекарва гроздето от берачите на полето до опаковчиците, които го слагат в торби и мрежички, преди да го натоварят и изпратят до хранителни магазини.
„Стартъпът ни избра гроздето като първоначално приложение за роботите Burro заради високата концентрация на производители между Коачела в Южна Калифорния и долината Сан Хоакин“, казва изпълнителният директор Чарлз Андерсен. По-малката територия е от полза на екипа на Burro да управлява опитите по-ефективно.
Роботите на Burro са създадени специално за индустрии, които разчитат на човешкия труд при производството си, а не за ферми, които зависят от силно механизиран трактор. Шест робота може да подпомага работата на екип до 60 души.
„Освен с трапезното грозде направихме платени опити с боровинки, къпини, малини, плодове и зеленчуци, отглеждани в разсадници, райска ябълка и костилкови плодове. Впечатляващо е да се види, че вече има цяла гама от различни култури, при които наличието на цифрови маршрути, обслужвани с малко автономно наземно превозно средство, което се движи между работниците, ги „допълва“ и дори ги замества, става доста завладяващо“, разказва Андерсен.
Автономната платформа на колела е оборудвана с 22 сензора, включително шест камери отпред и отзад. Burro използва компютърно „зрение“ за придвижване, следвайки двуетапен процес, при който роботът е насочван да разбере пътя от опаковъчната маса до реда за бране на грозде. Процесът на „обучение“ се повтаря за всеки ред грозде.
За да тества и обучи Burro, екипът е работил 4000 часа във фермите миналата година.
Компанията се надява да започне да налага робота си при брането на десертно грозде в САЩ, а по-късно и в други части на света, както и да го въведе за прибирането и на други култури.
Коментари