Точно както при хората, слънцето може да навреди много на кожата и козината на вашите домашни любимци

Някои хора се оплакват, че идва краят на лятото, докато други празнуват пристигането на по-хладно време. Каквато и да е вашата позиция, след като настъпи есента, е време да се приспособите към нуждите на вашето куче след топлия сезон - от повредени от жегата възглавнички на лапите до ухапана от насекоми кожа и избелена от слънцето козина.

През есента кучетата се скубят по-интензивно, за да се отърват от лятното палто и да освободят място за зимното, така че се възползвайте от това време, за да се отървете от увредената козина. На какво друго да обърнете внимание, за да подготвите най-добре домашния си любимец си за сезона на падащите листа?

Лечение на изгорелите лапи

Прекарахте ли лятото, водейки кучето си на плаж или езеро със себе си? Ходихте ли на походи? Или сте прекарвали дните в задния двор? Горещият пясък, скалистите пътеки и нагорещените палуби на басейна могат да напукат или наранят възглавничките на кучешките лапи. Дори домашният ви любимец да води заседнал живот или да е в напреднала възраст и да излиза навън само за разходки, лепкавият асфалт и парещите тротоари могат да представляват опасност заради топлината.

Затова превенцията е ключова

Например почистването на лапите след всяка разходка. То може да става с обикновена бебешка мокра кърпичка без аромат, последвана от суха кърпа.
Ако възглавничките вече са сухи и напукани от лятото обаче, сложете малко вазелин и дайте на кучето играчка за дъвчене като разсейване, докато попие. Има и овлажнители за успокояване, направени специално за четириногите ни приятели. Балсамът за лапи е малко по-скъп, но и по-мазен вариант, който също осигурява защита. Той може да се използва следващото лято при срещи с пясъка или тротоара, както и по време на сурово зимно време.
Ако възглавничките на лапите имат действителни пукнатини, специалистите съветват да нанесете антибиотичен мехлем или гел, след което да увиете лапите с марля, докато заведете кучето си при ветеринарния лекар. В случай на кървене, червени драскотини или гной, винаги оставяйте той да лекува нараняването.

Успокояване на кожни алергии

Когато растенията и времето се променят навън, алергиите често започват да действат върху козината на вашето куче. Алергичните реакции, които причиняват кихане и раздразнени очи при хората, особено по време на промени в сезона, могат да се проявят като кожни обриви при четириногите ни любимци. За да сведете до минимум ефектите, къпете кучето си ежеседмично или дори на всеки няколко дни с нежен, хипоалергенен шампоан. Не забравяйте да изплакнете добре, за да отстраните остатъците.
Има и други фактори, които причиняват алергиите и понякога те продължават целогодишно.

Химикалите, намиращи се у дома

включително тези в парфюмите, цигарения дим, тревата, растенията, праха и много други, влияят вътрешно на вашите домашни любимци, като се задържат върху козината им. След това алергените остават във въздуха и се прикрепват към легла, килими, мебели и спално бельо. За да се преборите с това, специалистите препоръчват редовно поддържане - четкане, къпане, издухване и подрязване на козината.
Кучетата с тежка алергия към цветен прашец или бълхи често развиват горещи точки или обриви, които сълзят и образуват коричка. Домашни любимци, които се хапят, губят козината си или развиват подути, зачервени кожни петна, трябва да посетят ветеринарния лекар, тъй като тези състояния може да изискват лечение с медикаменти.

Поправяне на увреждания от слънцето

Точно както при хората, слънцето може да навреди много на кожата и козината на вашите домашни любимци, особено ако те стоят навън за дълги периоди. Това ще изсветли козината и ще причини увреждане на кожата.

Ако палтото на вашето куче изглежда толкова избледняло и изсушено, колкото косата ви след експериментиране с твърде много изсветляващ спрей, не се притеснявайте - щетите не са постоянни. Тези избелели косми в крайна сметка ще паднат и блестящият естествен цвят на любимеца ви ще се възвърне отново (точно както и вашият). Но има няколко начина да ускорите процеса:

* Основна сесия: четкайте, почиствайте и четкайте още малко, за да свалите цялата мъртва козина. Ако кучето ви има двуслойна, дълга или къдрава козина, използвайте телена четка или тример. Честото четкане също ще разпредели естествените масла на косъма, което ще направи козината да изглежда по-здрава и блестяща.

* Цветен шампоан: шампоаните, направени за кучета с черни, червени или кафяви палта, могат да подобрят тези цветове, възстановявайки част от изгубения блясък. За по-светлата козина се използват избелващи шампоани, а за по-тъмната - черни. Има също завършващи спрейове, които могат да предпазят козината от по-нататъшно увреждане от слънцето и съдържат слънцезащитен крем.

* Балсам на маслена основа и спрей за козина: добрият балсам и/или спрей за козина могат да добавят блясък, който да я направи да изглежда по-тъмна и по-наситена.

* Добавки с рибено масло: капсулите с рибено масло подобряват не само качеството, но и цвета на козината. Някои собственици също добавят супена лъжица зехтин или кокосово масло към храната на кучето си.

* Висококачествена първокласна храна: Вече знаете няколко причини да храните кучето си с хубави неща. По-доброто качество на козината е една от тях - а балансираното хранене може да помогне за по-бързото ѝ възстановяване. Есента е идеалният момент да помислите за надграждане на храната за кучета.