Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини.

И не мислете, че можете да ползвате само саксии и сандъчета като контейнери. Те могат да бъдат всичко. Извикайте въображението си на помощ! Или вижте колекцията от идеи, която ви предлагаме, за вдъхновение...

Засаждане в различни съдове

Контейнерите могат да бъдат направени от всякакъв материал. Погрешно е схващането, че цветята растат добре само в керамични. Те се чувстват чудесно и в други съдове, ако са засадени правилно и се вземат предвид свойствата на материала. Но най-важното е да се осигури правилното съотношение на почвата и дренажа.

* В керамична саксия е достатъчно да затворите дъното с керамзит. След това можете да напълните почвата и да засадите растението.

* Засаждането в дървен съд е подобно, но се изисква малко повече експандирана глина /керамзит/.

* За пластмасата ще ви е необходим и слой груб речен пясък с дебелина сантиметър и половина, който трябва да се изсипе върху керамзита. Опитайте се да изберете по-лека почва, препоръчително е да я смесите с перлит.

* Когато се засажда в метален съд, керамзитът заема една трета от обема, последван от слой пясък и лека почва. По-добре е да преместите такава градина на сянка в горещините, а в дъждовно и студено време - под навес или в беседка. Мястото трябва да бъде защитено от вятъра. Съответно, ако имате такива саксии, тогава всички посочени нива на дренаж трябва да бъдат увеличени.

Изборът на растения 

Контейнери и цветя - това са основните материали за "изграждането" на контейнерна градинка.
Всъщност не всички цветя обичат да са в контейнери, особено в малки.
Ако имате големи контейнери (с диаметър повече от 30 см), тогава можете да засадите в тях всякакви градински цветя. А когато диаметърът на контейнерите надвишава 45-50 см, в тях могат да се заселят дори трайни насаждения. Но ако искате да засадите многогодишно растение и контейнерът е по-малък от необходимия размер, за зимата ще трябва да го заровите в земята до нивото на повърхността, така че да презимува успешно.
Ако имате малки контейнери, тогава има смисъл да засадите в тях цветя, които не изискват обем на почвата. Това може да са петуния, лобелия, виолетка, агератум, невен, маломерни сортове цинии, астри, маргаритки, вербена, салвия, невен, бегония, всички пролетни луковици и гладиоли. Но например настурцията в това отношение е много капризна.
Декоративният слънчоглед също обича пространството, при тесни условия той може да расте само в силно "намален" вариант. Къдравите цветя също не понасят малък обем почва. Единственото изключение и то до известна степен е сладкият грах.

СЪВЕТ: Uонтейнерите могат да бъдат с всякакъв размер, но все пак, дори и най-големият от тях трябва да може да бъде преместен, ако е необходимо.

Грижата 

Особеностите на грижите за цветята произтичат от това, което самите контейнери могат да предложат. Във всеки случай те имат малко почва, хранителни вещества, а често и влага. Следователно такива растения трябва да се поливат и да се хранят много по-често от тези, които живеят на открито.
Можете да използвате същите торове, както за основните цветни лехи в градината, или можете да си купите специални, по-концентрирани: те обикновено се продават в бутилки.
Не забравяйте да отрязвате от време на време избледнелите съцветия. Това трябва да се прави много по-често, отколкото при цветята в цветна леха.

Чуден дом за вашите цветя 

Вашите възможности са ограничени само от въображението ви. Всъщност, за да направите оригинални саксии, не винаги трябва да харчите много пари. Пластмасовите сами по себе си предоставят много творчески възможности. Те могат да бъдат украсени с всичко - например, да ги обвиете със слама.

* Хубав и необичаен контейнер ще бъде и този обвит с дебело въже или направена от кошница боядисана в ярки цветове. А няколко кошници ще направят цял „град с цветя“, дори не е нужно да оцветявате нищо.

* Контейнер в екостил може да бъде и старо дърво или издълбан труп.

* Старите чайници, легени, ютии и лейки също са подходящи за ролята "къщи за цветя". А ако това са редки антики, дори не е нужно да се украсяват.

* А например модерната поцинкована лейка е лесна за декупаж. Но как ще се съхрани декупажът на открито? Всичко е много просто: вместо обичайния декоративен лак, просто използвайте лак за лодка (яхта).

* Клетките за птици също са модерен и винаги печеливш вариант за контейнерна градина.

* Има още много интересни идеи. Например можете да превърнете стара топка, гуми и други вече изработени предмети в оригинални контейнери.

В топките трябва да се направят дупки, а самата повърхност може да се остави такава, каквато е, или да се украси по какъвто и да е начин. Можете дори да направите огледална топка, ако залепите повърхността й с гъвкава винилова мозайка.

* От обикновени поцинковани кофи правите техносаксии. Можете да покриете повърхността на кофите с компактдискове, метални профили и огромни гайки. Тъй като творбата ви ще бъде на открито, използвайте подходящо лепило.

* Старите гумени ботуши също влизат в работа: боядисайте ги в тонове, които съответстват на цветовата схема на градината (използвайте остатъци от боя), и след това ги сложете в някоя леха (за предпочитане с контрастен цвят). Такива "саксии" можете да местите из целия двор.

* Всякакви кутии и стари куфари са почти готови потенциални контейнери за цветя. Дори можете да използвате вариант на старо нощно шкафче или друга мебел. Старите чекмеджета също стават... Да не говорим за оригиналните столове превърнати в цветарници...