Актуални пръскания срещу неприятели и болести

Плодови червеи

През септември приключва вредната дейност на голяма част от неприятелите по овощните дръвчета. В началото на месеца късно излюпените гъсеници на ябълковия плодов червей - пеперудите от второто поколение на ябълковия плодов червей летят и снасят яйца до средата на септември, често нанасят повреди по плодовете на късните сортове ябълки.

При плътност на неприятеля, надвишаваща икономическия праг на вредност (1,2-1,5% нови вгризвания в плодовете), се препоръчва третиране с някои от следните инсектициди: децис 100 ЕК – 7.5-12.5 мл/дка, вазтак нов 100 ЕК – 0,0125%, ранер 240 СК – 0,04%, релдан 40 ЕК – 0,12%, суми алфа 5 ЕК – 0,02%, калипсо 480 СК – 20-25 мл/дка, карповирусин – 100 мл/дка и др.

Крушов пъпкопробивач

През третото десетдневие на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на крушовия пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента, преди те да са снесли яйцата си. По-късно тя е невъзможна. Ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките, а пораженията се наблюдават късно през пролетта. Повредените пъпки покафеняват, изсъхват и окапват. Третиране срещу крушовия пъпкопробивач се провежда при плътност на неприятеля над икономическия праг на вредност (6-8 бръмбара на едно дърво) с някои от инсектицидите посочени за борба с ябълковия плодов червей.

Късно кафяво гниене

През септември при дюлята, един от най-късно зреещите овощни видове, продължава наедряването на плодовете. При неустойчиво време, с чести превалявания, дюлите се нападат от късно кафяво гниене.

Признаците на болестта са кафяви петна по повърхността на плодовете. При повишена атмосферна влажност петната бързо се разрастват, загниват и се покриват със спорообразуващи туфи. Туфите образуват концентрични кръгове, а в последствие загнилите плодове окапват.

При наличие на зараза от късното кафяво гниене растителнозащитните пръскания при дюлята трябва да продължават до встъпването на плодовете в беритбена зрелост. При сухо време, когато развитието на патогена е редуцирано, обикновено се провеждат профилактични пръскания с контактни медсъдържащи фунгициди. При влажно време и при поява на първите признаци на болестта се препоръчва употребата на системни фунгициди.