Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това?

Към каймата се добавя сода за хляб, за да стане месото по-меко и вкусно. Натриевият бикарбонат реагира с водата, в резултат на което се образува въглероден диоксид. Впоследствие натрият помага за задържането на водата вътре в каймата, като прави повърхността на кюфтетата по-суха.

Можете да добавяте сода не само към каймата, но и към месо, особено към това, от което искате да приготвите кебап.

Преди готвене месото може да се обработи със специален разтвор – в 1 литър вода разтворете 1 чаена лъжичка сода за хляб. След това, за да стане по-сочна каймата, сипете част от разтвора в нея и омесете старателно.

Ако искате да обработите цели парчета месо, то всяко парче се натрива със содената вода. След това месото се оставя за около 1,5-2 часа. Най-добре е да го приберете в хладилника. Пет-десет минути преди да пристъпите към готвене добавете сол и черен пипер на вкус.Всичко дотук важи за каймата за кюфтета на фурна и за котлетите. Натриевият бикарбонат засилва аромата и вкуса на месото и отстранява неприятните миризми.

Има обаче няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато използвате сода за хляб. Първо, сода не може да се добавя към кайма за кнедли, пълнени чушки и пелмени. На второ място, категорично не трябва да се смесват сода и прясно мляко. Тази смес гарантирано ще развали вкуса на ястието. Трето, преди да добавите сода за хляб, каймата трябва да се разбърка старателно, за да се наситят порите на месото с кислород.