Eosta – нидерландска компания, внасяща пресни плодове от Африка, Южна Америка, Океания, Азия и Северна Америка - получи първите пратки биологично отглеждано трапезно грозде от Южна Африка за новия сезон, с което бележи началото на сезона 2025-26. Според компанията се очаква значителни количества да останат на разположение до средата на април 2026 г. Сезонът включва няколко по-нови сорта грозде, чиято цел е да подобрят размера, срока на годност и общото качество в категорията на биологично отглежданото грозде в Южна Африка.

Първата пратка вече пристигна в пристанището на Ротердам. В началото на сезона ще бъдат включени биологични бели сортове грозде като Sweet Prime, Sweet Globe и Sugar Crisp, заедно с биологични червени , включително Sweet Celebration, Autumn Royal, Evan's Delight и Allison, както и биологични черни сортове.

По-късно през сезона се очаква в програмата да бъдат включени допълнителни органични сортове. Сред тях е Autumn Crisp ( „Български фермер" вече писа за него), чието пристигане е планирано за пролетта на 2026 г. и което ще бъде добавено към комбинацията от по-нови и по-утвърдени сортове, налични през сезона.

Продукт мениджърът на Eosta Кун ван Велтховен заяви, че въвеждането на по-нови сортове отразява текущите разработки в областта на лозарството. Той отбеляза, че Autumn Crisp е част от по-ново поколение сортове, разработени с оглед на подобрени размер, текстура и консистенция на зърната.

Ван Велтховен посочи също така нарастващото търсене на биологично грозде, особено от страна на търговците на дребно. Той приписа това на комбинация от пазарно позициониране и нарастващо внимание на потребителите към използването на пестициди в конвенционалното производство на грозде. Според него търговците на дребно все по-често се стремят да включват биологично грозде в асортимента си като част от по-широките съображения за устойчивост и здраве.

В сравнение с преди десет години, според Ван Велтховен, ритмичността на доставките се е подобрила, като има по-малко прекъсвания през сезона. Той обясни, че по-новите сортове са допринесли за удължаване на наличността и подобряване на надеждността. Тези сортове се представят по-добре по време на транспортиране и съхранение, като запазват качеството си след продължителни периоди на транспортиране и предлагат по-дълъг срок на годност на дребно.

Южноафриканските производители на биологично грозде продължават усилията си да удължат сезона чрез въвеждането на допълнителни сортове. Един от споменатите примери е Ruby Rush, сорт червено грозде, който узрява по-рано от много други червени сортове и може да се бере по-рано, което позволява на производителите да започнат сезона по-рано.

Работата по разработването на сортове и удължаването на сезона продължава, за да се подобри последователността и производителността на биологичното грозде през целия южноафрикански експортен сезон.