Около 1 месец преди датата, която сте определили за заплождане на овцете, трябва да направите основен преглед на всяко животно. Успешното заплождане зависи от доброто здравословно и телесно състояние на овцете и кочовете.

Ако се налага,

бракувайте овцете с увредено виме

или други сериозни увреждания.
Към лошото телесно състояние се отнасят още: остри израстъци на гръбначните прешлени, които се напипват лесно, или когато ребрата се броят. Такива овце не се размърлят, а дори и да се разгонят, трудно се заплождат. И процентът на ембрионална смъртност при тях е много голям.
Признаците на размърляност при овцете се изразяват в увеличаване и зачервяване на външните полови органи и в изтичане на слузеста течност. А към средата на размърлянето и с настъпването на овулацията тя става по-тъмна и лепкава. В този момент се постига най-висока заплодяемост.
Друг сигурен признак е, че

размърляната овца търси и допуска коча

Ако овцата не се заплоди при първото размърляне, след 16-18 дни се размърля отново.
Стопаните с опит знаят, че размърлянето при овцете има сезонен характер. Обикновено то се явява през есента. Има обаче породи овце, при които размърляността няма сезонен характер. Тези породи се наричат полициклични. Такива породи са Романовска, Дорсет-хорн и др. Полицикличността е много удобна за промишленото овцевъдство, понеже създава възможност да се планира агненето в удобно време и да се увеличава броят на агнетата.