Тежестта на синдрома на острия респираторен дистрес, който често е неразделен спътник на COVID-19, може да бъде намалена от високата концентрация на специалния ензим ACE2.

Такива изводи са направили учени от университета в Лавал, Канада след изследване.

Според тях антиоксидантът ресвератрол повишава концентрацията на този ензим в организма. Въпросният антиоксидант се намира в червеното и бялото вино, както и в фъстъците, шам фъстъка, какаото и малините. В допълнение, ресвератролът се съдържа в кожите на грозде, боровинки и червени боровинки.

Учените обаче отбелязват, че увеличаването на количеството АСЕ2 увеличава вероятността вирусът да попадне в клетката. В същото време, когато този ензим не работи, това води до увеличаване на количеството на пептид, наречен AngII. Той от своя страна може да засили възпалителния отговор - пептидът свива кръвоносните съдове и уврежда ендотела. Затова учените стигнаха до извода, че курсът на COVID-19 е повлиян негативно както от липсата на АСЕ2, така и от излишъка на AngII.

Важното е, че ресвератролът може да потисне клетките на имунната система. Като се има предвид, че синдромът на острия респираторен дистрес е причинен от неговата прекомерна активност, вероятно ресвератролът има положителен ефект именно в случая, когато се развие това усложнение.