Шербетът, с който е подходящо да подхраните всички културни растения в градината, може да се приготви от всякакъв вид оборски тор. Според специалистите най-добър е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор. Предимството на угнилия е, че с него може да се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а с пресния - трябва да ферментира в продължение на една седмица.

Действие в 4 стъпки:

* Насипете тора в подходящ голям съд – бидон или каца.

* Напълнете до половината с вода и разбъркайте много добре. Повторете няколко пъти.

* След това напълнете догоре.

* Разбърквайте разтвора по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. За това време шербетът би трябвало да е готов.
С шербета се подхранва като се подава на растенията с поливната вода. Важно е обаче първо да се разреди с вода - 1 част от него се разтваря с 10 части вода.

Шербетуването може да започне от началото на плододаване на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.
 

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен това има и количества микроелементи - магнезий, калций, цинк, мед и желязо.