1. Бетон 

Всъщност, защо не?

* Предимства на бетонната градинска пътека: здравина и издръжливост; устойчивост на влажност и температурни промени; възможност за последващо полагане върху бетонна основа на плочки или камъни.

* Недостатъци: Относително високата цена, защото трябва да харчите много за цимент, пясък и чакъл.
Тези пътеки, честно казано, не са най-красивите. Но пък са практични. Въпреки че и в този случай можете да проявите творчество.

Какво трябва да знаете:

Колкото повече цимент има в хоросана, толкова по-здрава е пътеката. Оптимално съотношение: 1: 2: 3 (цимент, пясък и натрошен камък, съответно).
Необходим е кофраж от дъски в краищата . В противен случай разтворът ще се разлее.
Има интересно решение за декориране на бетонна пътека: докато бетонът не се е втвърдил, набодете многоцветно стъкло и го натиснете на повърхността. Може да се окаже много хубаво украшение. По същия начин можете да използвате малки камъчета.

2. Чакъл 

Това е отличен материал за създаване на криволичещи пътеки. Не е необходимо да проверявате и подравнявате . Достатъчно е да насипете и разстелете. Това е така нареченият път за запълване . Между другото чакълът също е различен. Можете да използвате експандирана глина или всякакъв друг чакъл, каменни стърготини, натрошен камък и др.

* Предимства: евтин е, но цената зависи от региона, вида чакъл, фракцията, тонажа и в крайна сметка ... и от кого купувате; екологичност; просто и бързо инсталиране; декоративност.

* Недостатъци : не издържа на големи натоварвания, но за ходене е доста подходящ; постепенно се "впива" в земята и такава пътека не може да бъде преместена; не е много удобно да се ходи по него - осообено в началото, когато чакълът все още не е уплътнен напълно.

Важно е да знаете!

Преди да запълните чакъла, обработете почвата с хербициди, така че пътеката да не прорасне с плевели (за същата цел използвайте агрофибър или пластмасова обвивка).
Ако не извършите обработка, пътят периодично ще се нуждае от плевене.Ще трябва да добавяте нов чакъл.
Без граници /бордюри/ такъв път ще стане безформен. Освен това, много скоро чакълът ще се разпилее из цялата градина.

3. Пластмаса 

Къде ли не се използва този материал! Дори в магазина можете да закупите специални пластмасови плочки за вашата градинска пътека във всякакви цветове и форми.

* Предимства: не гние; лесна за инсталиране (като правило, специални форми лесно се закрепват една към друга); налично е голямо разнообразие от цветове, форми, размери и т.н.

* Недостатъци: не издържа на тежко натоварване; избледнява от слънцето; износва се доста бързо; въпреки че има различни видове не може да се похвали със специална естетика.

Важное е да знаете!

Няма специални инструкции за инсталиране на пластмасови настилки. И ако има - прочетете на опаковката, когато купувате.
Интересното е, че има дори специални пластмасови павета. Забиват се в земята! Идеални са за подреждане на временни пътеки.

4. Трева   

Става дума за специална трева, която е устойчива на тъпчене.

* Предимства на тревната пътека: екологичност;естествена красота; можете да ходите боси и да се наслаждавате.

* Недостатъци: бързо се стъпква (дори и най-устойчивата); изисква постоянна грижа; ще е жалко да се разхождате по нея в гумени ботуши, покрити с кал...

* Извод : ако искате тревна градинска пътека - нека да бъде, но не като основна. Тревата върви добре и с други материали. Изглежда страхотно!

5. За тенис кортове

Този материал за тенис кортове може да се използва и в градината. Цветът е червеникав, като на червена глина. Но може да бъде и жълт.
Съставът включва вар, глина и керамични стърготини. След полагане той абсорбира вода, частиците набъбват и образуват твърда, доста плътна повърхност.

* Предимства: траен; природосъобразен;противотравматичен; не задържа вода; лесен за почистване.

* Недостатъци: образува прах по време на суша. Изисква периодично намокряне.

Какво трябва да знаете ?!

Оптималната дебелина на слоя е 5-6 см, но първоначално е по-добре да излеете 10 см - той ще се свие.
Основата е същата като в другите настилки: смес от пясък с натрошен камък или чакъл.

Можете да вървите по такива пътеки само 2 седмици след полагането (материалът се сляга и уплътнява)

Периодично ще трябва да се добавя материал.
При сухо време трябва да се полива с маркуч, така че повърхността да не изсъхне или да се напука. Освен това овлажняването ще предотврати образуването на прах.