Между 22 - 24 юли 2020 г. в Солун се проведе семинар за научни експерти по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“.

Събитието „Работилница за технологии и оценка на резултатите“ събра научните и професионалните среди в областта на лозарството от България и Гърция. Обсъдени и представени бяха технологията и оценката на резултатите от проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“. Водещ бенефициент по проекта е Изпълнителна агенция по лозата и виното. Нейни партньори са Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Институт за бизнес и изложбени изследвания и развитие (Business & Exhibition Researches and Development Institute (IEE)), Гърция и International Hellenic university (IHU), град Солун, Гърция.

След официалното откриване на събитието от проф. Stamatis Aggelopoulos, Marita Papagianni представи напредъка по проекта до момента от страна на гръцките партньори. Един от основните експерти - Anastasia Giannakoula показа приложимостта на постигнатите резултати от проучванията и анализите в лозарството и винарството. Последва представяне на обстоен ДНК анализ на изследваните по проекта традиционни местни сортове от ТРГ България-Гърция от проф. Dimitrios Chatziplis. Първият ден завърши с изложение на съставената по проекта Ампелографска книга с изследваните гръцки сортове от агроном Serafeim Theocharis. Работният ден приключи с широка дискусия по изследваните въпроси.

Вторият ден започна с анализ и лекция на Петя Христова, експерт по проекта от българска страна по следните теми:

Традиционните местни сортове в условията на климатични промени и инвазивни растения; Семинарът продължи с представяне на икономическите ползи от програма „Коперник“, даваща възможност на винарните да навлязат свободно в 21 век чрез технологичен напредък.

Д-р Sofoklis Petropoulos направи органолептичен анализ на разглежданите от програмата традиционни местни сортове за гръцката част на ТРГ България-Гърция. Вторият ден завърши с дегустация на шест от коментираните сортове и дискусия относно бъдещо изготвяне на сравнителен ДНК анализ на Тамянка и Muskat Petit Gri с цел разграничаване произхода и наименованието на двата сорта. Към момента Тамянка се счита за Muskat Petit Gri с различно наименование, дадено от местните жители на ТРГ, но сравнителният ДНК анализ ще потвърди тяхното различие и научния факт, че Тамянка е отделен сорт – местен за ТРГ. Това е един от големите приноси на проекта, който дава добавена стойност не само за научните среди, но и за производителите от двете държави, както и за работата на експертите по отношение на ЗГП и ЗГУ на Тамянка.

Последният ден от научния семинар се проведе в изба Йеровасилиу (Gerovassiliou), където на участниците беше проведено обучение по отношение на възможностите и начините за производство на вино от местни гръцки сортове, специфичните методи при отглеждане на традиционните сортове лозя, исторически данни за процеса на възстановяване и съхранение на местния сорт МАЛАГУЗЯ.

В избата се наблюдават експериментални насаждения на над 40 сорта, които се винифицират при изключително прецизна технология на производство. Акцентите, които се откроиха и впечатлиха експертите, бяха:

• Агрономия – насажденията са изградени по класически метод – 2 м междуредие при наклон 35-40 градуса с капково напояване 1 м, без заслон, върху песъчливи почви с висока степен на ерозионни процеси, висока соленост на въздушните маси и обветряне от 3 посоки от морето, заобикалящо тероара. В началото на всеки ред има засадени розови насаждения за диагностика на евентуално заболяване при лозите. Пръскане – меден сулфид. Бране – ръчно.

• Приложени експериментални практики – лозови насаждения на над 24 сорта с цел анализ на тяхната приспособимост към климатичните изменения, биотичния и абиотичния стрес. Отделени опитни насаждения, върху които практически се използват биологични фунгициди с цел превенция и лечение на заболявания. Наличие на експериментално поле - розариум за повишаване степента на диагностика и превенция при разпознаваемост на заболяванията.

• Професионална дегустация – бяха предложени 5 вина:

- Сухо бяло вино – комбинация от местните защитени сортове 50 % Малагузя и 50 % Асиритико, оценено от световни експерти със златен медал от ДЕКАНТЕР 2019;

- Сухо бяло вино – 100 % Малагузя, произведено при първична студена мацерация от 10 градуса Целзий, отлежало 3 месеца във френски дъбови бъчви;

- Розе – 100 % Синамавро, традиционен местен сорт, от който съществуват насаждения в Gerovassiliou – реколта 2019 г., произведено по технология на бяло вино от червен сорт;

- Червено вино – комбинация от традиционни местни гръцки сортове – 60 % Лиминио, 20 % Мавруди и 20 % Мавротрагано, произведено по класическа технология, отлежало 12 месеца във френски дъб;

- Сладко бяло вино – произведено от 100 % Малагузя, отлежало 36 месеца.

Работните срещи бяха излъчвани на живо във фейсбук профила на проекта.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

По време на събитието бяха взети всички мерки срещу разпространението на COVID-19.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.