Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете. Получава се вкусно и здравословно ястие с минимум усилия. А ако използвате плик за печене, е още по-лесно – даже няма да ви се налага да миете съдове.
Най-хубавото на рагуго е, че можете да използвате всякакви зеленчуци, които ви харесват. Подправките ще направят ястието по-сочно и ще добавят малко кисел вкус. В плика зеленчуците се пекат в собствен сок, което ви позволява да запазите всички аромати.
Лекото и нискокалорично ястие ще се хареса на всички любители на здравословното хранене.
Продукти: 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 чушка, 2 домата, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, ? люта чушка, 2 суп. лъж. соев сос, ? суп. лъж. балсамов оцет, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 3 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. кетчуп, ? връзка пресни зелени подправки, 1 морков
Приготвяне: Измийте и нарежете патладжана, тиквичката и доматите. Обелете и почистете лука и чушките и ги нарежете на по-малки кубчета, а лютата чушка и моркова нарежете на тънки ивици. Смесете зеленчуците в дълбока купа. Смачкайте чесъна и добавете останалите продукти, освен зелените подправки, към зеленчуците. Смесете добре.
Изсипете зеленчуковата смес в плика за печене. Завържете краищата на плика и го поставете в тава или съд от огнеупорно стъкло. Печете във фурната на 190 градуса за час.
Рагуто може да се сервира горещо или да се охлади и да се поръси със ситно нарязан магданоз.
Зеленчуковото рагу е почти универсално ястие. То може да е гарнитура към порция месо или да се предложи самостоятелно като лека лятна вечеря. Така или иначе ще е вкусно.
Коментари