Три рецепти, които си заслужава да знаете

Вкусен сос 
Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар
Приготвяне: Нарежете сливите наполовина и отстранете костилките. Поставете ги в в тенджера, добавете 1 чаша вода и варете, като разбърквате от време на време, докато омекнат. Смелете сливите с потопяем блендер. Добавете сол, захар, лютия червен пипер и върнете на котлона. Изчакайте да заври и варете още 20 минути.
Смачкайте чесъна, а зелените подправки нарежете на много ситно или пасирайте с блендера. Добавете ги към соса и варете петнайсетина минути, като разбърквате от време на време.
Горещия сос прехвърлете в буркани и затворете плътно.
Сосът е подходящ за гарнитура на всякакви меса.

Печено сладко 
Продукти: 2 кг сини сливи, 1 кг захар, 2-3 пръчки канела, сока на един лимон
Приготвяне: Изплакнете и подсушете сливите. Разрежете ги на половинки и отстранете костилките. Прехвърлете в огнеупорен съд и поръсете със захар. Полейте с лимоновия сок, добавете пръчките канела и оставете да престои няколко часа, докато плодовете започнат да отделят сока си.
Поставете съда във фурната и загрейте на 150 градуса. Печете около час и половина, като от време на време леко разбърквате.
Махнете пръчките канела и сипете сладкото в стерилизирани буркани.

Сливов пай 
Продукти: 120 г масло, 120 г захар, щипка сол, 2 яйца, 120 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 10-15 сини сливи
За поръсване: 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. канела.
Приготвяне: Разбийте омекналото масло със захарта и солта до побеляване. Добавете яйцата и отново разбийте добре.
Смесете брашното с бакпулвера и ги прибавете към яйчно-маслената смес. Разбъркайте добре.
Изсипете тестото във форма с диаметър 22 см и загладете. Отгоре подредете почистените половинки от сините сливи. Поръсете със захар и канела. Печете 45 минути на 180 градуса.