Идеален е за риба и за месо
Предлагаме ви рецепта за доста интересен сос. Приготвя се от кайсии, има приятен сладко-кисел пикантен вкус. Този сос е идеален както за риба, така и за месо. Лесно се приготвя и сме сигурни, че много бързо ще стане любим на семейството ви.
Продукти: 3 кг кайсии, 1,5 кг чушки, 5 люти чушки, 2 глави чесън, 150 г захар, 2 суп. лъж. сол, 2 ч. лъж. хмел сунели (виж карето отдолу), половин чаена лъжичка индийско орехче, половин чаена лъжичка лимонена киселина
Приготвяне: Двата вида чушки се почистват от семките, чесънът се обелва. На кайсиите махнете костилките. Всички предварително подготвени продукти (без чесъна) прекарайте през месомелачка с малки дупки или пасирайте с блендер. Прехвърлете в тенджера с дебело дъно и подправете със сол, захар, хмели сунели и настърганото индийско орехче. Разбъркайте добре.

Поставете тенджерата на котлона и изчакайте да заври. Гответе соса на слаб огън около 20 минути. Добавете пресования чесън и лимонената киселина. Разбъркайте и оставете на котлона още около минута.
След като малко поизстине, готовият сос отново се пасира с блендер и се връща на котлона за 3-4 минути.

Насипете в буркани и затворете плътно с винтови капачки. Съхранявайте на студено.