В рамките на три дни - от 16 до 18 юли 2020 г., в Солун се проведе работен семинар, посветен на запазването на биоразнообразието при застрашените сортове лози в трансграничния регион на България-Гърция. В събитието се включиха екипите, взели активно участие в научните разработки по проекта, както и експерти в областта на лозарството. Българска активност също не липсваше в онлайн платформата, която излъчваше семинара на живо. В качеството си на домакин гръцката страна представи в детайли резултатите от проведения ДНК анализ от листна маса, събрана от застрашени местни сортове лозя.

Още първият ден успя да изненада участниците с откритието, че сортове, считани за сходни или дори еднакви в двете държави, се оказаха със съвсем различен генотип (например Керацуда). Някои проби са показали сходство в генотипите от двете страни на границата. През втория ден разискването на темите продължи в хода на практически обучения и посещения на терен при местни лозари. Те споделиха техниките, които прилагат в контекста на опазване на биоразнообразието. Последният ден беше посветен на органолептичните анализи на винифицираните сортове по проекта в гръцката част.

Събитието беше широко отразено на фейсбук профила на проекта чрез онлайн излъчвания.

Семинарът е по проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“, чийто водещ бенефициент е Изпълнителна агенция по лозата и виното. Нейни партньори са Сдружение „Просперитет и развитие за България“, Институт за бизнес и изложбени изследвания и развитие (Business & Exhibition Researches and Development Institute (IEE)), Гърция и Александровски технологично-образователен институт Солун-Дпт. по селскостопанска технология (Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki-Dpt. of Agricultural Technology), Гърция. Домакини на събитието бяха Александровския технологично-образователен институт Солун-Дпт. по селскостопанска технология.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.

Съдържанието на този материал не отразява задължително официалната позиция на Европейския съюз.