Ивона Величкова

В тези смутни времена не можем да кажем, че ни учуди статистиката на Контрол и техническа инспекция към МЗХГ за новите регистрирани машини през второто тримесечие на годината. Данните излязоха вчера и потвърдиха очакваното – числа, които продължават да падат.

Въпреки всичко, трябва да отбележим, че картинката не изглежда чак толкова сриваща. При част от техниката дори е доста добре. Тук фиксираме най-вече комбайните, където разликата спрямо същия период за миналата година е само две машини по-малко – 87 през 2019-а и 85 през 2020-а. Това няма как да не хвърли доза оптимизъм в ситуацията, имайки предвид каква инвестиция е една такава внушителна машина. Като сравним числата с първото тримесечие на годината, виждаме, че в периода април-юни у нас са регистрирани 66 нови комбайна.

По отношение на товарачите нещата също не изглеждат толкова трагични. За съжаление, покачващата се тенденция, която се заформяше при тези многофункционални машини, се обърна. Но все пак разликите не са съвсем плашещи.

Новите регистрирани телескопични товарачи за първото тримесечие на 2020 г. са 112. Това са 27 бройки по-малко от 2019-а. Но са два товарача повече спрямо първото тримесечие на настоящата година (януари-март: 55, април-юни: 57).

При челните товарачи разликата е 12 машини – 71 до момента тази година и 83 за същия период миналата. През второто тримесечие на 2020-а са регистрирани едва 27 нови челни товарача.

Стигайки тракторите винаги изтръпваме леко. Знаем, че едва ли не всички са си купили вече нов трактор, но все пак това остава най-използваната машина в селското стопанство. И не само. Тук обаче тенденцията се затвърждава все повече – главоломно надолу. Страшно звучи, но и 144 бройки по-малко спрямо миналата година, когато вече са били малко, си е страшно. Само 385 нови трактора са регистрирани у нас от началото на годината. През миналата за същия период те са били 529.

Няма как да не отбележим, че това е световна тенденция – пазарът на техника не е в най-доброто си състояние през първата половина на тази година. Както и целият свят. Със сигурност ни очакват още сътресения. Но земеделието ще издържи. Все пак същият този свят се разчита за прехранета си на него.