"Изпиват" яйцата си - липсват им витамини и минерали

Намерите ли в полога яйце с мека черупка, веднага трябва да увеличите калция в смеската до 4-4,2%. Но в същото време трябва да намалите съдържанието на усвоим фосфор - 0,34-0,36%.
С настъпването на високите летни температури - над 32 градуса С, птиците намаляват приема на храна. Това е нормална реакция на организма поради топлинния стрес. А той често води до намалена носливост.

Препоръки: Започнете изхранването на смеска с по-висока концентрация на енергия и хранителни вещества, като се добавят мазнина и синтетични аминокиселини. Продават се готови смески.

Във водата за пиене - витамин С - 0,2 г/л вода

При проблеми с едрината на яйцата, т.е. когато кокошките снасят по-дребни яйца, трябва да се увеличи съдържанието на синтетичен метионин и обменна енергия чрез добавката на мазнина като източник на линолова киселина. Отново търсете готови добавки.

Стопаните най-много се тревожат, когато кокошките буквално изяждат яйцата си. Много са факторите, които "насърчат" яденето на яйца от кокошките. Ето и някои от тях:

* Пренаселеност: Препоръчителното пространството на една птица в кокошарника е 1,20 кв. м на птица.

* Няма достатъчно гнездилки: Трябва да има най-малко едно гнездо за 4 кокошки.

* Липса на вода: Кокошките кълват яйцата си, ако са жадни. Уверете се, че в кокошарника винаги има чиста и прясна вода.

* Гладни са: Ако кокошките не се хранят достатъчно или храната е нископротеинова.

* Небалансирано хранене: Дажбите трябва да съдържат достатъчно калций и протеин.

* Скуката: Може да ви звучи смешно, но е възможно кокошките да са отегчени. Ако ги отглеждате свободно, най-вероятно няма да има проблем.

* Твърде много светлина. Кокошките снасят яйцата си на затъмнено място, което е и тяхнто лично пространство. Затова намалете осветеността на мястото, където снасят. Ако кокошката не може да види яйцето, тя няма да го кълве.

* Стрес: Възможно e нещо да плаши кокошките. Проверет за белки или друг неканен гост в кокошарника.