В рода има над 500 вида

Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив. Цвят, който трябва да имат.
Страстното цвете всъщност наброява над 500 вида растения, от които едногодишни, многогодишни, дори дървета, а някои дават ядливи плодове. Такава е маракуята.
Недостатък на пасифлората е, че цветовете остават свежи около ден-два. Въпреки това те са магнит за пчелите и пеперудите.
В зависимост от вида някои представителки могат да понасят добре отрицателни температури, а това означава, че може да красят и нашите градини.
Повечето предпочитат слънчеви изложения до частично засенчване, а почвата трябва да е добре дренирана. Препоръчва се пасифлорите да се засаждат и отглеждат близо до стени, които да им осиуряват завет.

Колкото по-топло е, толкова по-голяма е опасността от болести и нападение от неприятели, независимо дали лианата е в градината, или в контейнер. От неприятелите са опасни акарите, белокрилката и въшките, а от болестите предимно листни петна и кореново гниене.
Растенията в контейнери зимуват в светли помещения с постоянна температура около 10 градуса и без резки колебания. Твърде вероятно е в такива условия растението да премине в покой, което да притесни собственика, но няма страшно.

Най-студоустойчиви са 6 вида

Passiflora Caerulea, Incarnata, Maxima, Avalanche, Pierre Pomie и Ely са създадени за градина. Устойчиви са на студ, но имат и няколко по-специални изисквания за успешно презимуване.
На първо място е пропускливостта на почвата. Задължително осигурете дренаж. Корените са податливи на гниене, а задържането на вода е основна причина за това.
Суровите зими унищожават изцяло надземната маса. Коренът обаче дава ново начало всяка пролет. Така не се налагат резитби.

През лятото се ползват зрели резници

Вегетативното размножаване е най-предпочитано и практикувано сред любителите.
Резници се вземат през пролетта. Те трябва да са млади, здрави, силни и връхни. Отрезът се потапя във вкоренител, а за субстрат служи обикновен перлит, не почва. Подходящата температура е около 20 градуса. Задължително се осигурява висока влажност и разсеяна светлина.
През лятото се ползват зрели резници. Подготвят се по сходен начин. Корени се очакват след 3 седмици, но още е рано за засаждане. Първо трябва кореновата система да заякне, което обикновено се случва за не повече от 3 месеца.
Още по-лесно се получава коренообразуване, ако се използва методът на отводите.

Семената да са пресни
Ако искате да получите пасифлора от семена, най-лесно става покълването, ако те са пресни. Иначе преминават в покой за около година, който трудно може да бъде нарушен.
Семената се накисват в хладка вода за 24 часа. Тези от тях, които останат да се носят по повърхността, се хвърлят.
Засяването става в торфен субстрат на дълбочина около 0,5 см. До поникването се поддържа висока влажност, а първите кълнчета се появяват след 2-4 седмици. Държат се далеч от пряка слънчева светлина.
Генеративно размножените растения ще разцъфтят след десетина години.