Скоро няма да има кой да лекува германските крави. В Германия се наблюдава застрашителен недостиг на ветеринарни лекари за едрия рогат добитък, съобщава Федерална асоциация на ветеринарните лекар.

За последните 10 години броят на германските ветеринарни лекари, работещи с едър рогат добитък, са намалели над 2 пъти. Ако тенденцията се запази, ветеринарната помощ в кравефермите може да се превърне в проблем.

По данни на немската Федерална асоциация на ветеринарните лекари, повече млади ветеринарни специалисти днес искат да специализират домашни любимци вместо селскостопански животни.

Допреди 2 години в Германия са работили 2631 ветеринарни лекари с практика в животновъдните ферми, докато миналата година те вече са едва 1 125.

Генералният секетар на Немския фермерски съюз Бернхард Крюскен е обезпокоен от намаляването на броя им. В райони с малък брой животни в стадата фермерите все по-трудно намират добри специалисти по говедата и свинете. Това не се отнася до големите промишлени животновъдни ферми.