Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско.

Отговор:

Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“. Това не е случайно, защото гроздето му се използва и като коректор за цвят на червени трапезни вина, получени от по-слабо обагрени сортове. Използва се и за производство на сладки вина.
Това е късно зреещ винен сорт, който произхожда от Грузия.

Какви са качествата му?

Гроздът е среден, коничен, крилат разклонен в основата, рехав до полусбит.

Зърното е средно, овално, тъмносиньо, с изолилен налеп. Ципата е тънка, жилава. Гроздът е средно голям до голям, рехав. Зърното е с тънка ципа, обагрена тъмносиньо, с розов сок.

Гроздето узрява през втората половина на септември.
Саперави много добре се развива на богати и свежи почви.
Сравнително е устойчив на студ и суша, но е чувствителен на гъбни болести.

Склонен е към изресяване.
Има буен растеж, добра родовитост и дава среден добив.
От него се получават висококачествени вина с тъмнорубинен цвят, които имат специфичен за сорта аромат и фин букет.