Още по-значителен е ръстът при производството на круши спрямо година по-рано - 7 пъти.

Почти двойно повече е продукцията от картофи тази година. Това сочат последните оперативни данни за плодове и зеленчуци на Министерството на земеделието, храните и горите. Ръстът се дължи на увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив.

На този ранен етап на кампанията продукцията от пъпеши, дини, пипер и домати от открити площи изостава с между 45,8% и 99% спрямо отчетената по същото време на 2019 г. Основен фактор за това е по-късното прибиране на реколтата през настоящата година, като при някои култури засега се наблюдават и по-ниски средни добиви от декар.

До момента в оранжериите са произведени 11 797 тона домати и 15 746 тона краставици. Прибрани са 466 тона краставици от открити площи (вкл. корнишони) и 4 475 тона зеле. 

След по-малко реколтирани площи и по-нисък среден добив, производството на ягоди е с около една трета под миналогодишното.

Площи и производство от трайни насаждения

Към 2 юли производството на череши и вишни е съответно с 16,1% и 45,8% повече на годишна база. При черешите това се дължи изцяло на повече реколтирани площи, а при вишните се наблюдава и по-висок среден добив. Още по-значителен ръст  - 7 пъти, се отчита при производството на круши, който не е показателен за цялата реколта, защото прибирането на този плод едва стартира.

Продукцията от малини, праскови, кайсии и сливи изостава с между
11,9% и 91,5% спрямо година по-рано, вследствие на по-бавния темп на прибиране и/или по-ниските добиви от единица площ.

Цени при плодове и зеленчуци

Оранжерийните домати, предлагани на тържищата в страната, поевтиняват с 28,1%, за последната седмица. Вносният червен пипер, оранжерийните краставици, картофите (пресни и от стара реколта) и вносните домати поевтиняват с от 6,9% до 13,2%.

Леко поскъпване е налице само при зелето и черешите - съответно с 3,5% и 3,4%, а средната цена на едро на ябълките се задържа на нивото от предходната седмица.

Почти всички основни плодове и зеленчуци, за които е отчетено предлагане на тържищата, се търгуват на по-високи цени отколкото по същото време на миналата година. 

Най-значителен ръст бележат цените на ябълките – с 98% и зелето – с 40,5%. При доматите и краставиците годишното поскъпване е в рамките на 9,7% - 21,5%, а при черешите – с 2,5%. Само цената на пресните картофи е под миналогодишната, с 15,7%.