Цените на зърнените култури се повишиха в края на изминалата седмица, поради засиления потребителски интерес, тъй като първите данни за събиране на реколтата в Европа бяха разочароващи.

Освен това в южната част на Русия, която е основният регион на производството и износа на зимна пшеница, се наблюдават ниски нива.

Американските пазари бяха затворени в петък, а тази сутрин, преди откриването, цените рязко се повишиха за всички агростоки,поради опасения от недостиг на влага. Това е критичен период за царевицата в началото на цъфтежа. Липсата на дъжд насърчава фондовете за изкупуване на част от късите им позиции, чийто обем е много голям.

Въпреки нарастващата пандемия в Съединените щати, цените на петрола са стабилни тази сутрин - $ 40.50 / барел в Ню Йорк. Що се отнася до еврото, то също остава относително стабилно и се търгува на 1.1290 спрямо щатския долар.

Във Франция към 29 юни според FranceAgriMer са добити 4% от зимната пшеница, 41% от зимния ечемик и 18% от твърдата пшеница.

Оценката на състоянието на културите не се е променила спрямо пшеницата - тя е 56% от добра до отлична, докато при ечемика е спаднала с една точка в сравнение с предходната седмица до 50%. Оценката на царевицата остава непроменена при сравнително високото ниво от 83%.

Прибирането на реколтата трябва да се възобнови тази седмица предвид връщането на сухите атмосферни условия. Добивът от ечемик все още е много неравномерен и цялостната картина е разочароваща.
Изливането на зърното и броят на зърната в клас изглеждат задоволителни при пшеницата. Това обаче не компенсира загубите, причинени от ниския брой растения на квадратен метър.

Не е изненадващо, че по отношение на царевицата митото за внос на европейско ниво се върна на нула.

Цените на рапицата в петък леко се повишиха след канолата. Днес те могат намират подкрепа, благодарение на положителната динамика в цените за палмово масло на фондовата борса в Куала Лумпур.

Черноморски пазар

Миналата седмица цените на зърнените култури за новия сезон в басейна на Черно море бяха доста стабилни. До края на седмицата украинската пшеница 11,5% се търгуваше при 193 долара / т FOB срещу 199 долара / т FOB Novorossiysk за руската пшеница.

Украинският ечемик не е променил цената, която е 175 долара / тон FOB Одеса, а рапицата се е увеличила с +3 долара / тон до 425 долара / тон FOB Одеса. Цените на царевицата за доставка през октомври се повишиха през седмицата с +5 долара / тон до 155 долара / тон CPT Одеса.

Събирането на зърно в региона набира скорост. Добивите в южните райони все още са смесени, което донякъде компенсира натиска на новата реколта върху цените.