Министерството на земеделието, храните и горите представи пред бранша преразпределението на ставките за подпомагане на земеделските производители по извънредната подмярка COVID-1. Това стана по време на видеоконферентна среща заместник-министрите на земеделието, храните и горите Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации, информират от ведомството.

Зам.-министър Василева е посочила, че същественото изменение е в първата подмярка-COVID-1, която обхваща чувствителните сектори - "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство". Първоначалната визия на МЗХГ беше помощта да се предостави чрез изчисление на ставка на площ и на глава животно. Тази ставка включваше изчислените разходи за дезинфекция, превенция и всички допълнителни разходи, които земеделските производители се наложи да извършат, във връзка с ограничителните мерки и заповедите на Министерството на здравеопазването, е обяснила още Василева. По думите й, по така предложената концепция ЕК е изразила несъгласие.

"Комисията предложи да направим преразглеждане на нашата визия, а именно земеделският производител да получи помощ под формата на еднократна сума, в зависимост от размера на площите, броя на животните и пчелните семейства. Таванът на плащането е 7000 евро за стопанин", е уточнила Василева. Тя е посочила, че целта е максимално да отразят размерите на земеделските стопанства и да се получи справедлива сума за съответните групи. "Нямаме промяна в стойностите, в бюджета, а само в начина на предоставяне на помощта. По подмярката е възможно да има натрупване. Например, ако имаме плодове и зеленчуци, може да се вземе еднократната сума за плодовете, плюс еднократната сума за зеленчуците, но не повече от 7000 евро", е обяснила Лозана Василева.

В съобщението на земеделското министерство са публикувани и конкретните измерения на финансовата помощ за отглеждане на различните култури в сектор "Растениевъдство", както и за сектор "Животновъдство".

Заместник-министър Лозана Василева е съобщила пред бранша, че другата новост по подмярката е, че допустими за подпомагане по нея са и бенефициенти по ПРСР, освен земеделски стопани, кандидатствали по схемите и мерките за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020.

По време на срещата е уточнено, че в подмярка COVID-2 няма промяна от първоначалния вариант. При подмярка COVID-3, която ще компенсира малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти, като допустими за подпомагане са включени и признатите групи и организации на производители, по предложение на бранша.

"Освен това, също по предложение на асоциациите, разработихме едно второ направление. Първото беше, тогава, когато предприятията докажат 20 на сто спад за периода от 4 месеца за тази година, спрямо същия период миналата година. Постъпи предложение и да предвидим финансиране и за предприятия, които не са регистрирали такъв спад, но са извършили редица допълнителни разходи във връзка с извънредната ситуация. За това даваме втора опция като възможност за подпомагане - 270 лв. на едно заето лице. В този случай няма да се изисква доказване на загуба на доход. Двете опции са на разположение на предприятията", е подчертала Лозана Василева.

Така направените предложения отговарят на измененията на Регламента и са съгласувани от ЕК. Те ще бъдат представени за одобрение чрез писмена процедура на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., след което страната ни ще изпрати до ЕК изменението на Програмата. През месец юли ще бъде разписана Наредба за прилагане на мерките, след което се предвижда през месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка.