Очаква се в края на юли или началото на август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19. До октомври стопаните да получат средствата. 

Европейската комисия не е приела предложението на земеделското ни министерство плащането по първата подмярка COVID-19 в земеделието да бъде на единица площ или на брой животно. Комисията е поискала да се определи абсолютна сума по категории стопанства.Това съобщи министър Десислава Танева на вчерашното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. 

„В момента работим върху определянето на категориите стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на ЕК“, разясни министър Танева.

Направление COVID-1 включва чувствителните сектори животновъдство - дребни преживни и едри преживни животни, растениевъдство, пчеларство, рози и декоративни цветя.

По подмярка COVID-2 са всички останали в областта на растениевъдството, свине и птици. „Плащането, което предложихме и на бранша, и предварително комуникирано с Комисията е следното - 30 лв. за едно заето лице в стопанството, отглеждащи други селскостопански култури, извън допустимите за COVID-1. За отглеждащите свине - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лв. и 430 лв. за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един кандидат“, каза още Танева.

Подмярка COVID-3 включва малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция и извън обхвата на ОПИК. „Компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициента. Единият е 5% от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г. при условие, че има 20 % спад на приходите за 4 месеца през 2020 г. или 270 лв. на едно заето лице“, каза още министърът.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев допълни, че има готовност да бъдат извършени изключително бързи разплащания към бизнеса по мерките COVID в рамките на септември до началото на октомври.

„Става въпрос за финансов пакет с размер малко над 100 млн. лв., от които по-голямата част ще бъде насочена директно към земеделските производители. Ще направим един много бърз прием чрез системата ИСАК на база на заявените площи и животни от миналата година сравнено с базовите заявления през тази година, без административна тежест за бенефициентите”,посочи Грудев.