Генетичният анализ показа, че дивите кокошки може би са сред първите животни, които са станали домашни - още преди 7500 години, някъде в джунглите на Югозападна Азия.

Днес кокошките са едни от най-разпространените гръбначни животни на Земята. Броят им се изчислява на повече от 24 милиарда индивида, като служат за основен източник на протеини в диетата на човечеството. Всичко започва преди около 7500 години, в южната част на Китай или в съседните северни райони на Югозападна Азия, където банкивските кокошки са били опитомени. До това заключение стигнаха авторите на нова статия, публикувана в списанието Cell Research.

Чарлз Дарвин е бил наясно с връзката на съвременните пилета с банкивските кокошки (Gallus gallus): и двата вида не само са много сходни, но и свободно се кръстосват, давайки плодородно потомство. Поради тази близост, беше особено трудно да се определи мястото и времето на началото на тяхното опитомяване. Различните подвидове на тези птици обитават пространството от Индонезия до Пакистан - и кой от тях е станал предшественик на домашните животни остава неясен.

Затова ученият от Китайската съвместна лаборатория за генетика на селскостопански и природни ресурси Джанлин Хан е прекарал много години в събиране на ДНК проби от пилета от различни региони на Азия и Африка, както диви, така и отглеждани от местните жители на селото. Общо са получени и секвенирани повече от 850 генома, както пишат авторите на статията.

Сравнението им показа, че съвременните домашни кокошки са най-близо до дивите кокошки Gallus gallus spadiceus, живеещи в гори в съвременния Лаос, Мианмар, Тайланд и югозападния край на Китай. Съдейки по разликите, натрупани оттогава в тяхната ДНК, раздялата е станала между 6 200 и 12 800 години назад, когато, очевидно, птиците започват да се опитомяват. Впоследствие някои от тях се кръстосват с диви кокошки, живеещи в Индия и са запазили някои детайли от своя геном.

Въпреки това, тези цифри са доста изненадващи за много експерти: оказва се, че кокошките са били опитомени невероятно рано, почти първи от животните и много по-рано, отколкото дори се отглежда ориз. Може би тяхната генетика е по-сложна, отколкото изглежда (това се случва при опитомени видове и породи, които могат да се кръстосват помежду си и с диви роднини) и това внесе неточности в анализа. Търсенето на прародината на кокошките все още продължава.