Те пестят време и разходи, осигуряват висока плътност и въздохопроводимост на балите * Гарантират рентабилност от мащабните ниви на бялата жътва

Без да се интересува от пандемията бялата жътва започна. Началото ѝ е белязано от различни настроения. Някъде, главно в Добруджа, те граничат със стрес. Ако в някои региони на страната реколтата се очертава нормална, то в Североизточна България, особено в добруджанското поле, сушата нанесе значителни поражения. А точно преди старта там налетяха и порои. Мрачните прогнози на мнозина производители от тамошния край достигат до катастрофалната цифра 40-50% компрометиране на добива от житните. Патилите вече стопани смятат, че се очертават твърде болезнени загуби и плахо се надяват на подкрепа от държавата. Но съпорт при тежката икономическа криза е повече от проблематичен. Поне, казват някои от застрахованите фермери, да ни изплатят нещо, от това което ни се полага според договорите за застраховки или от споразуменията с ЕС. Дано, подкрепяме ги ние...

От друга страна, там където шансът е на страната на земеделците

комбайните вече навлизат по нивите

Последните огледи на оборудването на мобилните и стационарни сушилни и силози са направени. Готови са сламопресите, рулонни и такива за големи квадратни бали. Под око са култиватори, брани, плугове и различните инвентари, които скоро ще заработят по стърнищата.

В цялата залисия опитните стопани, професионалистите, не пропускат, един, на пръв поглед, по-незначителен детайл - сламата. Продукт, който има интересни и важни приложения и в растениевъдството, и в животновъдството, че и в енергетиката. Но това е отделна тема...

Думата ни е за машините, с които се прибира и се подготвя за съхранение сламата, оставаща на полето след комбайните. За аграрикономистите вторичните продукти от едни или други земеделски производства добиват все по-голяма тежест и пазарна стойност. Обработки с преси на сламата след жътвата и на сеното след коситбите са задължителни, защото чрез тях се съхраняват суровини, необходими и за животновъдството, и за други производства.

За жътвата на житните култури фермерите имат богат избор от производителни и ефективни сламопреси. И за ролни, и за квадратни (правоъгълни) бали. За ролбалировачките вече писахме в предни броеве на вестника и уточнихме, че те са по-подходящи за събиране на пресни сенажи, силажи и сено от ливади и люцерни. Докато в по-големите пространства на житните ниви (от стотици и хиляди декари) за опаковане на сламата се използват повече квадратните балировачки, които правят

по-обемни и

плътни бали, надхвърлящи и 500 кг

В пазарното многообразие от различни най-усъвършенствани машини зърнопроизводителите могат да избират модели от множество световни брандове. Най-често срещани по нашите полета са преси на KRONE, JOHN DEERE, NEW HOLLAND, CLAAS, KEMPER, WELGER, CASE IH, DEUTZ-FAHR, FORTSCHRITT и др.

Всички те имат множество серии с вложена в управлението им електроника и автоматика, които осигуряват освен точната работа при голямото сезонно балиране, но и безпроблемното им агрегатиране към подходящата теглителна сила.

Зависи от продуктивността на пресите, от технологичните качества и размера на голямата камера за балиране и предкамерата. Техните възможности са първото условие за успеха на процеса. Има и безкамерни. Изборът зависи, както и при останалата агротехника, от мащабите на земеделския производител и от неговите инвестиционни възможности.

Първото условие за фермера, търсещ подходяща балировачка за квадратни бали, е изискването да се пести време и разходи, балите да имат висока плътност и добра пропускливост на въздух. Квадрантът трябва да е оборудван със стандартна или интегрална система за претегляне, както и със

система за променливи размери на балите

Конструкторите са се погрижили и за екологичността им, като ефективно са решили проблема за намалено уплътняване на почвата. В камерата работи регулируем компресор, който помага да се поддържа добра връзка със зъбците на подбирача на всички работни височини.

Той може да се регулира на различни позиции за поддържане на контрол върху сламата или сеното, както в големи и тежки, така и в леки бали. С него се контролира непрекъснатата доставка на сено до шнека.

Свободно плаващият шнек се повдига или снижава, за да поддържа постоянен контрол върху влизащия в камерата обработван материал. Шнековата система се състои от по-малко на брой подвижни части, за да се намали износването й и да се отстрани опасността от повреди. Това пък е свързано пряко с изискването на клиентите, фермери и земеделци, за пълноценно използване на машината в скъсяващите се прозорци от подходящо за полска работа време.

Сеното (сламата) се обръща в конусния корпус на шнека, което позволява на вилиците на подаващото устройство да сгъват всеки захват, докато влезе в корпуса на балата, където се компресират и се постига по-добра, равномерна форма със зададеното уплътнение и в същото време с нормална за продукта пропускливост.

Това се прави с цел да не се допусне овлажняване и повреждане на опакования материал.

Обичайно такава машина е двуосна и има ширина до 1,20 м. Тя може да събира и

отлага балите

без да ги наранява

при подреждането им в полето, с което се намаляват работните часове и уплътняването на почвата. Това може да стане и със система, позволяваща при някои модели да се събират и до девет малки бали в една опаковка.

Размерите на балите, които се оформят в работната камера, обикновено са 80 на 70 см и дължина от 120 до 130 см - при по-малките. При по-големите квадратни преси дължината от комбинирани по-малки бали може да достигне до 270 см. Респективно се увеличават и другите размери - 80 на 90 см, 120 на 70, 90 и дори до 130 см. Теглителната сила варира от 50 до 200 к.с. за трактора, към който се агрегатира пресата. Цените им са в много широк диапазон. И на нови, и на "втора ръка". В най-общ план, модели и от двете позиции квадробалировачки на пазара могат да се купят от 5 000 до 200 000 лв. Въпрос на нужда и на финансов ресурс. Не трябва да се пропуска и възможноста да се търси допълнителна рентабилност чрез отдаването им на услуги на други фермери.

Квадратните балировачки имат стоманени ролки за захранване и мощни валци с подсилени

възможности за издържливост

на високите натоварвания, особено при едрото балиране, каквото е то след жътвата на есенници. Нужна е и високоефективна, и много точна, система за рязане, с която се постига по-ситно, с къси сламени дължини, или по-едро, в зависимост от нуждите на фермерите.

Тя трябва да действа точно и без аварии по време на цикъла на завързване и формиране на балите. Възлите, задвижвани от вал и зъбни колела, осигуряват полезното действие на сложната съвкупност от механизми за надеждно и точно функциониране на машината.

Експерти от фирми, които цитирахме по-горе, смятат, че по-близо разположените зъбци на камерата за балоборазуване подхващат без пропуски сламата или сеното. А по-тесните, събиращи канали, позволяват напълно да се използва ширината на захващане на обработвания материал и захранване на камерата с широки снопове или широки ленти от слама, оставащи след комбайна. С това се гарантира запазване на качеството на балираната слама и на устойчивостта от външни въздействия върху произвежданите бали - от една страна. От друга - позволява минимален контакт на сламата или сеното със зъбците на камерата, което също минимизира загубата на материал.

В оформянето на квадратни бали от по-ново поколение е въведено при обработката на сламата хидравлично налягане върху балата, което може да има и

автоматично блокиране при нужда

Хидравличният механизъм за управление на налягането позволява лесно регулиране на плътността на балата, за да се отговори на количеството и качеството на добива от житни култури.

Нещо повече, регулира се и исканото от фермера тегло на балите, което отговаря на неговите възможности за съхранението им.

В съвременните квадранти хидравлични цилиндри заместват пружините, които обикновено контролират плътността, както и постоянното и равномерно налягане върху всяка бала. Хидравликата е лесна за използване, като с едно копче се контролира формирането на балите.

В балопресите за обвързване на балите, без значение дали са за ролни или квадратни бали, се използват проверени от практиката канапи или сезали, с гарантирана устойчивост против различните налягания - и външни, и вътрешни. Прилагат се и готови мрежи от същите материали.

Различните дейности на балировачките са изчислени така, че да се намалява до минимум вероятността от увреждане на канапа или сезала и да се контролира по-доброто увиване и здравина на възлите.

Ножът е изработен от високолегирана стомана за по-голяма трайност и работа без износване. Това е изискване и при другите основни механизми на пресите с едно или друго предназначение.

Често се използват специални пружини за опъване на бобината на държача за канапа (сезала), което позволява лесно регулиране и подобряване на качеството на работа.

В комплекта от оборудване на днешните квадранти фигурира и телескопичен теглич, осигуряващ оптимална возия и безопасен транспорт при различните пътни и полски условия. Управлението на всички операции в квадропресата вече става електронно чрез терминали за оператора.

Това дава възможност, при най-новите версии, да се използва успешно системата ISOBUS, вече и като стандартна спецификация. Балите, чрез удобно за оператора меню, се фиксират и претеглят автоматично. Данните се изпращат в компютъра на офиса на стопанството, където се взема решението за последващите действия.