За визията на компанията разговаряме с продуктовия ѝ мениджър Иван Дражев

Ваня Велинска

- Г-н Дражев, какво наложи създаването на Corteva, какви са целите на компанията, какви нови решения и нови технологии ще предлага?

- Официално създаване на Corteva AgriSciencе като самостоятелна компания в областта на земеделието беше обявено на 1 юни 2019 година на официална церемония в Ню Йорк в сградата на Фондовата Борса на известната улица Wall Street. Основната цел на компанията е: да обогати живота на тези, които произвеждат и на тези, които консумират, осигурявайки прогрес и напредък за идващите поколения. В цялостната си дейност ролята на Corteva AgriSciencе ще бъде насочена към земеделските производители, потребителите, земеделската общност и търговските партньори.

На земеделските производители компанията ще предлага

нужните иновации

за решаване предизвикателствата

на непрекъснато променящия се пазар с доказани решения и все по-ефикасни и конкурентни оферти. Към потребителите ще инвестираме в решения като поставяме в центъра на нашите приоритети техните нужди - качествени и здравословни продукти с проследяемост при производството от полето до рафта в магазина. Към земеделската общност ще бъдем партньори, като ще използваме нашата компетентност за споделяне на знания и иновации. И накрая на търговските партньори ще предлагаме добавена стойност на тяхната дейност, базирана на продукти и решения добре диференцирани, стабилизиращи търговските отношения, изгодни и за двете страни.

В момента Corteva AgriSciencе работи изключително интензивно по нови решения, които ще решават настоящи и бъдещи проблеми, а също така и във внедряването на нови технологии, които ще повишат производителността и рентабилността на производство от единица декар площ.

- Как се позиционира Corteva в България, с какво се откроява от конкуренцията, предвид продуктите, които предлага?

- Corteva AgriSciencе е лидер в предлагането на продукти и решения за земеделското производство в България. Тези продукти и решения са се доказали в практиката през годините, и поради това земеделците са се доверили на нас и ги ползват в тяхното производство.

В същото време, когато внедряваме нещо ново в практиката, при всички случаи то превъзхожда с нещо преждевнедрените продукти и решения и дават допълнителна принадена стойност на земеделците.

Много примери мога да дам от практиката.

При селекцията

на хибриди царевица Corteva 

внедри първа преди повече от 10 години хибриди от т.н. линия Optimum AQUAmax - специална генетика, която осигурява надежден максимален добив при оптимални условия и подобряват добивната стабилност при сухи стресови неблагоприятни условия.

Въпросните хибриди дават средно с 8% по-висок добив при сухи стресови условия, и 5% по-висок добив при оптимални условия в сравнение със стандартите. С още две цифри ще илюстрирам този факт. От първите 10 най-отглеждани хибриди царевица в България за 2019 година, 9 хибрида са на Corteva. А от тези 9 хибрида - 6 хибрида са от линията Optimum AQUAmax.

Също така всяка година внедряваме нови хибриди царевица (през 2020 година 5 са новите хибрида), които превъзхождат по-рано внедрените ни хибриди от същата зрялост средно с 2-3% по-висок добив, получен при минимум 2 годишни изпитвания в цялата страна (минимум 100 опита в страната).

При слънчогледа

отново сме пазарен лидер

като от първите 8 най-отглеждани хибрида в страната - 4 са на Corteva. Другият неоспорим факт е, че нашият хибрид P64LE25 е най-отглеждания в страната с 30% от цялата площ слънчоглед и около 65% от площта на Express технологията. Относно новите хибриди слънчоглед (през 2020 година са 5), това, което казах за царевицата, на 100% важи и при слънчогледа. Тези цифри няма как да се случат, ако Corteva не предлагаше високодобивни хибриди, които да посрещнат изискванията на земеделците.

Искам да използвам възможността чрез това интервю да благодаря на земеделците, които толкова години ни се доверяват, и се надявам да продължим това наше взаимно изгодно сътрудничество.

А сега един пример и от растителната защита. Corteva е лидер

в сегмента на контрол на

широколистни плевели

при житни култури. През 90-те години на миналия век компанията предлагаше чисто 2,4-Д и Сансак. През 1998 година компанията внедри ДЕРБИ 175 СК, който беше "революция" в хербицидите - с ново активно вещество (флорасулам), с широк прозорец на приложение до края на вретенене, ниска доза на приложение, перфектен контрол на най-важните широколистни плевели и по-добро действие от двата преждеспоменати хербицида. Две години по-късно ДЕРБИ 175 СК стана най-използвания хербицид. През 2007 година Corteva внедри ДЕРБИ СУПЕР, който е подобрен вариант на "старото" ДЕРБИ 175 СК. Освен практическите предимства на ДЕРБИ 175 СК, ДЕРБИ СУПЕР е също с ново активно вещество (аминопиралид) и има допълнително почвено действие срещу по-късно вторично поникващите плевели, и по този начин житните посеви остават чисти. Още едно предимство на ДЕРБИ СУПЕР е изключително конкурентната цена на декар спрямо "най-силните" конкурентни хербициди. Това е буквално надграждане на качествените предимства на хербицидите от тази линия. През 2021 година ще внедрим и най-новия вегетационен хербицид срещу широколистни плевели

с най-новото активно вещество

ARYLEX

в комбинация с вече внедрено второ ефикасно активно вещество (поради тази причина конкурентни фирми са го внедрили в техни хербициди) и съм сигурен, че ще бъде новият стандарт в контрола на широколистни плевели при житни култури. С какво новия хербицид ще е "по-добър"? Първо, той ще има всички практически ползи от досега внедрените хербициди.

Второ, силата му на действие при +5 и +25 градуса ще е една и съща. т.е. при ниска температура няма да има редуциране на силата на действието на хербицида. Трето, дозата на приложение на двете активни вещества ще е между 0.5 и 1 грам на декар - т.е. между 1 и 2 грама на дка от двете активни вещества ще контролират всички икономически най-важни широколистни плевели. Можете да си представите за каква силна и ефикасна химия срещу плевелите говорим. В същото време в началото на века в България бяха внедрени и други хербициди, които са подходящи за определени специфични проблемни заплевелявания. Специално за контрол на прераснала лепка след 4-5 прешлен и повитица във фаза вретенене - начало на поява на флагов лист предлагаме СТАРАНЕ ГОЛД, а за проблем с прераснала самосевка от технологична рапица и слънчоглед, предлагаме МУСТАНГ СК. Друго голямо практическо предимство на СТАРАНЕ ГОЛД и МУСТАНГ е, че

могат да се ползват

за контрол на плевели

и в царевица

Така че, в сегмента за контрол на широколистна плевели имаме решения за всички възможни проблемни заплевелявания. Corteva внедри хербициди и за контрол на смесено заплевеляване с житни и широколистни плевели едновременно. Първо през 2012 година беше внедрен ПАЛАС 75 ВГ, а през 2014 година и КОРЕЛО ДУО, който е "подобрен вариант" на ПАЛАС, предвид това, че при него, благодарение на второто активно вещество, се подобри и разшири действието срещу широколистни плевели. Така че, виждате, че за един период от 20 - 25 години, фирма Corteva е внедрила 8 хербицида (2,4-Д, САНСАК, ДЕРБИ 175 СК, ДЕРБИ СУПЕР, СТАРАНЕ ГОЛД, МУСТАНГ, ПАЛАС, КОРЕЛО ДУО), които решават всички възможни проблеми с плевелите в житните култури. Виждате от къде сме тръгнали и докъде сме достигнали. Това са само три примера от нашата дейност в момента. Могат да се дадат още много примери от практиката.

 Бел. ред.: Какво още да очаквате от фирма Кортева, четете в следващи броеве на вестника.