Правилното място на отглеждане има значение

Също както модата при дрехите или обзавеждането на дома и в градината при цветята има тенденции.

А прелестната хортензия е въплащение на младото и старото, на миналото и на бъдещето.

С леко занемарена слава красавицата отново завзема позиции близо до фаворитите.

Тя е от онези цветя, които красят градините ни години наред. Животът ѝ може да продължи над половин век и то без да се налагат кой знае какви грижи.

Видовете са над 75 - различни, красиви, богати, здрави и устойчиви растения за всяка градина. А вече и за балкона.

Голямата драма на хортензията е, че също както рододендрона, често остава неразбрана, принудена да се мъчи на грешното място, без да може да покаже великолепието си.

Картинките в нета създават погрешно впечатление понякога, запомнете това!

Иска много вода

Необходима ѝ е свобода

Цъфтящите храсти ще се чувстват добре на слънце, на сянка или частично засенчени, но за да уцелите най-подходящото място проучете конкретните изисквания на сорта. Пълният си потенциал хортензиите развиват в градината. Затворени в саксии дават всичко от себе си, но все пак обичат свободата. Не им я отнемайте!

Красавиците имат нужда от много вода. Спокойно може да се каже, че са вечно жадни. Особено старите и големи храсти. Те са чудесен съсед за рози, клематиси, хости, астилбе и други любими цветя.

Най-често задаваните въпроси, свързани с отлеждането им, са кога, как, колко и дали изобщо да се режат.

Резитбите зависят от вида на хортензията и е добре да са само със санитарна цел или когато храстът се обезформи.

Подхранването също не е за подценяване. Балансирани дажби 2 пъти в годината ще направят чудеса с растението и с цветовете.

Потърсете специален тор, няма да съжалявате.

От синьо в розово и обратно

В киселинността на почвата е тайната

Хортензиите могат да променят цвета си, а тази им способност се дължи на киселинността на почвата. Колкото по-алкална е почвената реакция, толкова по-розова ще бъде китката. И обратно.

Само белите хортензии не могат да бъдат манипулирани умишлено.

За да стане една розова красавица синя, е необходима кисела среда. Понякога е възможно цветът да се промени с течение на времето и от само себе си, но процесът може да бъде контролиран с торове или други препарати.

По-лесно е да се направи розова хортензия от синя отколкото обратното.

Ефектът може да бъде временен, защото почвата винаи се възстановява.

Как да направим домашен рН тест?

Променя се с препарати и органика

Необходима е шепа почва за теста. Малко количество от нея се поставя в съд и се залива с оцет. Ако се получи реакция, почвата е алкална. Ако нищо не се случи, означава, че тя е кисела. Дори слабо шупване е показателно.

Още по-лесно ще разберете каква е реакцията на почвата в градината ви с тестерчетата от агроаптеката.

Периодично добавяне на оранични материали, като утайка от кафе, яйчени черупки, борови илички и кори, обелки от цитруси и др., ще поддържа рН-то ниско. Следователно цветът на хортензията ще бъде син. Органиката се заравя в почвата, а действието ѝ е бавно и краткотрайно. Затова, ако искате да поддържате киселинността, бъдете постоянни.

С химични препарати става по-бързо. Алуминиевият сулфат подобрява синия цвят, докато варта алкализира почвата и хортензията ще бъде розова. С количествата трябва много да се внимава.

Колкото по-рано се внесат подобренията в почвата, толкова по-сигурен ще бъде ефектът от тях.

Тънкости за дълъг живот

Свежа във вода може да остане до месец

Ако я харесвате във ваза, трябва да знаете тънкостите на флористите. Хортензията може да остане свежа във ваза с вода за повече от 3-4 седмици.

За дълъг живот на рязания цвят е важно водата да се сменя често, на ден-два. Освен това стъблото на хортензията се цепи малко по дължина, за да може да пие повече.

Идеята, че внасянето на много торове ще накара растенията да цъфтят повече, важи само за едногодишните. Ако почвата е подходяща и богата, няма нужда да прекалявате. Всъщност, дори може да навредите с неправилни торове и количества, що се отнася до хортензията.

Желязната хлороза, както смятат повечето градинари, когато листата пожълтеят, може и да не е такава. Напротив, дори високите торови норми са по-характерни и по-чести причинители на пожълтяването, отколкото дефицитът на желязо. О, и заравянето на пирон в основата няма да повлияе на хлорозата.