Издънката не е излишна, използват я и за чайове, и за козметика

Мустакът на лозата - това е красивата завъртяна издънка, която с модифицирания си вид има своята природна роля, която не бива да се пренебрегва.

Благодарение на нея се закрепва и разраства храстът, което става и по протежение на конструкцията, и на други подпори, които са в съседство и евентуално могат да помогнат така на спокойния растеж на лозата. Така че мустаците са необходими антени, които помагат на растението да не пада, така да се каже.

Както виждаме всяко рамо на лозата ежегодно бързо расте и се удължава и за прикрепването си помага с тези нужни подобни тънки и прилепващи пипала.

Те също абсорбират хранителни вещества, но ако се отстранят няма да освободят много от тази храна за лозата, а и това ще е противоестествено.

Могат да се използват обаче и в помощ на човека в домакинството, казват руски лозари.

В тамошната практика четем, че пресовани, тези части се използват от жените за маски за кожата на лицето, а отвари от тях се използват и за прибавяне в чая с цел повишаване на имунната система, успокояване на инфекции, подобряване на състоянието на кожа, коса и нокти. А подобен чай имал и приятен свеж зелен вкус.