Практични съвети как да не я разхищавате
Ива Тончева
Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата. Основна причина е неразумното купуване.
Не се учудвайте: кога беше последният път, когато пазарувахте със списък в ръка или на телефона? А какво стана, когато си купихте храни на промоция: по-евтини, но в по-голямо количество? И после се наложи да изхвърлите, защото срокът изтече… Примерите са много.
Решения има: лесни, практични, изпълними всеки ден.
Купувайте онова, от което се нуждаете
Не тръгвайте към супермаркета или кварталния магазин гладни или без списък какво ви трябва – за деня, за седмицата или трайни запаси от консерви.
Научете каква е разликата между “използвай преди” и “най-добър до”: Надписът „използвай преди” е свързан с хранителната безопасност. Храните могат да се използват до тази дата, но не и след това. Този надпис ще намерите на храни, които се развалят бързо, като месни продукти, риба, готови за консумация салати. Надписът „най-добър до” е свързан с качеството на храната. Храната е годна за консумация и след тази дата, но може би няма да е в най-добрия си вид. Нейният аромат и консистенция може да не са толкова добри. Надписът „най-добър до” се среща на замразените, сушените и консервираните храни.
Избирайте правилното качество. Купувайте храна (сирене, месо, риба, ядки и др.) от щандове за директни продажби. Така можете да купите точното количество, от което имате нужда и да избегнете презапасяването с пакетирани продукти. Мислете два пъти - преди да изберете 3 в 1 „мега пакет” помислете дали имате нужда от тези стоки. Ако да, погрижете се да ги съхраните правилно и да ги изядете, преди да изтече срокът им на годност.
Съхранявайте правилно
Бъдете наясно какви хранителни продукти имате и ги подредете на полиците, в шкафовете, хладилника и фризера. Помислете кога и как ползвате различните продукти и ги групирайте по съответния начин като използвате кутии, панери, купи и други подобни. Не забравяйте да ги надпишете по най-удобния за вас начин.
Опитайте да си създадете навик да преглеждате полиците и шкафовете си редовно (ежеседмично или ежемесечно) и да правите списък с това което имате. Поддържайте списък с продукти, чиито запаси намаляват.
Друга добра идея е да организирате продуктите така, че най-старите да са най-отпред, а по-новите да са отзад.
Когато е възможно, винаги избирайте съдове за съхраняване на храна от стъкло или неръждаема стомана. Старайте се да използвате, колкото може по-малко пластмасови съдове. Това може да ви изглежда невъзможно, защото пластмасата е навсякъде, но все пак опитайте. Просто потърсете, кой е най-добрият избор за вас. Стъклени съдове могат да се поставят дори във фризера, но трябва да внимавате какво слагате в тях и в какво количество.
Не дръжте плодовете и зеленчуците в плътно затворени пликове – те имат нужда да дишат. Направете дупки в найлона, в който ги съхранявате, дръжте ги в мрежи за многократна употреба или в хартиени пликове. Не дръжте плодовете и зеленчуците притиснати едни в други – те имат нужда от пространство, за да може въздухът да циркулира. Иначе ще се развалят по-бързо.
Салатите и подправките ще са по-трайни, ако ги напръскате с вода, завиете ги в кухненска хартия, сложите ги в плик или друг съд и ги оставите в хладилника. Така те ще бъдат хрупкави цяла седмица. Дръжте подправки като босилек, магданоз или мента във вода (все едно са цветя във ваза). Можете да ги държите в хладилника или на стайна температура, далеч от слънчева светлина. Така те ще се запазят по-дълго.
Не забравяйте и традиционните начини за консервиране на храна като изсушаване на подправки, плодове и зеленчуци и правенето на мармалади, туршии, салати и др.
Във всеки хладилник има отделни зони - в зависимост от това прочети инструкциите какво къде съхраняваш. Фризерът е страхотно изобретение! Но знаете ли, че какво не бива да замразявате там? Храна с високо съдържание на вода(зелена салата, марули, картофи, кълнове, репички), меки подправки, млечни продукти (например извара), на които може да се развали консистенцията, както и всички газирани напитки.
Планирайте предварително и приготвяйте точното количество
Ако сте се уморили да четете рецепти с грамове, ето идеи как да „мерите“ храната:
Зеленчуци (които не са богати на скорбяла): две шепи са добра мярка за точното количество. За децата мерете в детски шепи!
Зърнени храни, зеленчуци, богати на скорбяла и бобови - порция житни или богати на скорбяла зеленчуци е една стиска (вашият затворен юмрук).
Риба - размерът на вашата ръка е добра мярка за порция.
Пилешко или свинско месо - вашата длан е добра мярка за порция свинско или пилешко месо. Дебелината на месото трябва да е близка до тази на дланта ви.
Зеленчуци (които не са богати на скорбяла), плодове и ядки за закуска - една порция зеленчуци, плодове или ядки е това, което се побира в шепата ви.
„Рециклирайте“ онова, което не можете да изядете
Винаги може да остане малко кисело мляко, парче хляб или ориз от вечерта. Обикновено избираме да започнем приготвянето на вечерята по лесния начин – с нови продукти, но можем да сме изобретателни и да използваме онова, което е в хладилника, за да приготвим ново ястие.
Направили сте твърде много храна? Поканете приятели да я споделите! Разделете храната на порции, които да претоплите при следващото хранене. И не забравяйте да сложите надпис!
Няколко идеи
Запазете остатъците от зеленчуци (обелки и други.) във фризера и като съберете достатъчно направете растителен бульон. Задушени, печени на фурна или грил зеленчуци можете да използвате за крем супа. Загрейте ги със зеленчуков или пилешки бульон и добавете малко сметана или кокосово мляко. Пасирайте супата и подправете по желание.
Със сварени картофи, ориз, месо, сосове за сандвичи, които са загубили свежестта си, и с увехнали зеленчуци може да се направи омлет.
Често остават недоядени мюсли – те могат да се използват в палачинки, мъфини, сладки и дори смутита.
Винаги има някое парче хляб, което съхне. Можете да го превърнете в хрупкави крутони за салата, да го сложите в кюфтета или да направите пържени филийки, които децата обичат.
Пънчетата от гъбите са чудесни за бульон с приятен умами вкус. Можете да ги метнете и в омлета
След като дори италианците използват изостаналата им паста, защо да не го правите и вие? Сложете ги в студена салата с паста или в супа вместо фиде, или пък ги запържете с подправки.
Ако има останал ориз, можете да го запържите със зеленчуци или пък да направите оризов пудинг за десерт. Наистина, днешната вечеря е страхотен обяд утре!
* Още съвети и рецепти на: http://hrana.bioselena.com.
Коментари