Много фактори трябва да бъдат обмислени предварително, когато избирате цветя за градината или за балкона. Красотата и естетиката трябва да вървят ръка за ръка със здравословното състояние и изискванията на растенията.

Контейнерното градинарство напоследък нашумя много. Дори вече има издадени книги за това как да се грижим за типично градински представители, които са засадени в съдове, палета, бурета, кофи, грънци и... както много хора обичат да казват “канче и бурканче”. В това няма нищо лошо. Старите вещи заживяват нов живот, при това доста красив и безгрижен.

Предимствата и недостатъците на този тип градинарство за момента държат везните в равностойна позиция, особено за новобранците в отглеждането на зелени приятелчета.

Кои цветя са подходящи за сенчестата тераса в големия град, кои растения ще радват окото под дебелата сянка на асмата, как да превърнем едно невзрачно кътче в притегателен оазис?

Малкото понякога е повече

Запомнете, правила няма!

Само с няколко красиви кашпи или сандъчета с подходящи растения може да се постигне доста изненадващ ефект. Количеството не винаги е равносилно на качество. Акцент в едно мрачно кътче може да е и едно единствено растение, но подбрано разумно.

Многото като бройка растения се отглеждат доста по-трудно, а отнемат и повече време, когато дойде ред за поливане, подхранване, почистване и т.н.

За да разведрите една тъмна и сенчеста зона, използвайте светли, нежни или ярки цветове, според личния вкус.

И запомнете, няма правила. Бъдете креативни, пъстри, разхвърляни... Наслаждавайте се на всяка минута, прекарана сред цветята. Научно доказано е, че се отразява добре на здравето.

Няма да сбъркате с бегонии

Бегониите са едни от малкото цветя, които осигуряват такова огромно разнообразие. Те задоволяват капризите на голяма част от градинарите, независимо дали харесват експлозии от багри или са фенове на декоративните листа.

Твърди се, че те са царици в сенките, но по този въпрос може да се поспори. Слънчевите лъчи в сутрешните часове се отразяват чудотворно, особено на цъфтящите представителки. След обяд обаче е задължително да са защитени. В противен случай се получават пригори по листата и цветовете.

Най-лесна за отглеждане е семперфлората или т.нар. ябълчица. Но която и бегония да изберете, няма да съжалявате.

Само внимавайте с водата.

Каладиуми за виртуозите

Каладиумите са като онези митични същества от приказките, които срещаш веднъж в живота, а може и никога да не видиш (особено у нас). Огромните и сякаш изрисувани с невидима четка листа не просто разкрасяват, те извисяват отреденото им място на по-високо естетично ниво.

Как едно цвете, при това без същински цветове, на които да се възхищаваме, може да озари каквото и да било? Може,може! Намерете го, купете го, сблъскайте се с трудния му характер, а когато ви възнагради с прелестните си листа, ще си говорим пак.

Каладиумът обича високи температури и вода. Почвата не бива да пресъхва. Желателно е листата да се оросяват редовно, но с омара, за да не се задържат капчици вода. Растенията имат ясно изразен цикъл на развитие и покой през зимните месеци. Възможно е да пострадат от гнилостни процеси, както всяко грудково или луковично растение.

Водопади от дихондра

Доскоро тази красавица се използваше и предлагаше рядко у нас. В последно време обаче се появява все по-често под формата на разсад или в готови миксови контейнери. Двете основни разновидности са в зелен и сребристо сив цвят. А най-новата ѝ функция е заместителна. Да, дихондрата може да замести трудните за поддръжка тревни чимове. Тя ще се стеле, а вие няма да косите.

Независимо как ще използвате растението, трябва да знаете, че е способно да се вкоренява на всеки възел, който има допир с почвата.

Растежът е бърз, стъблата достигат около и над 1,5 метра. Цветовете не са ценни, но са доста интересни, ако ги забележите. Дихондрата не е претенциозна към почвените условия, но към влагата е. Развива се добре както при пълно слънчево греене, така и при частично или цялостно засенчване.

Прелестната фуксия не понася слънце

Уникалните цветове на обичките ще бъдат най-наситени, многобройни и здрави, ако растението е разположено на сянка или полусянка. Слънцето ги мъчи в истинския смисъл на думата.

Фуксиите могат да бъдат изправено растящи или каскадни, за градина или за саксия, едноцветни или в 2-3 багри, студоустойчиви или не. Общото между тях е, че са придирчиви към светлината.

Противно на повечето твърдения, обичките се отглеждат лесно, обичат вода и редовно подхранване през активната вегетация.

Още кои растения?

Към този списък спокойно можем да добавим още много знайни и незнайни растения.

Всички папрати и горски растения като момкова и момина сълза, диоспоропсис, здравец, медуница, виола и др.

Любимите хости, брунери и хеухери, хортензията, роджърсията, астилбето, незабравките, копривките, дицентрата, лизимахията и още, и още...

От едногодишните ще споменем импатиенсите, торенията, но има и други.

Важното е да ги подберете правилно! (ХФ)