Обикновеният паяжинообразуващ акар напада много зеленчукови култури в т.ч. краставици, домати, патладжан. Много сериозно уврежда зеления фасул.
Неприятелят смуче сок от долната страна на листата. На мястото на хранене се образува паяжина в която се намира паячето. Там женската снася яйцата си.
На мястото на убождането се появяват жълтеникави петънца, които постепенно се сливат и листата се прошарват, а по-късно пожълтяват и изсъхват.
През вегетацията акарът се размножава непрекъснато и може да развие до 15-20 поколения годишно.
Тъй като акарите са много малки и не се забелязват с просто око, градинарите трябва да се много наблюдателни. За целта зеленчуците в двора трябва редовно да се преглеждат и при наличие на паяжинки и жълти петна да се вземат мерки.
Коментари