Комарите се подготвят за най-натоварения си сезон. Някои от нас вече ги видяха и чуха бръмченето им в двора си. То най-вероятно е от женските насекоми, тъй като само те ни хапят, докато мъжките по принцип избягват човешки контакт.

Женските се нуждаят от желязо и протеин, за да си направят яйцата, които си набавят от кръвта на бозайници, птици и влечуги.

След колко време се излюпват яйцата на комарите?

Освен че е едно от най-дразнещите насекоми в света, женският комар е шампион в снасянето на яйца. Тя може да снася до 100 - 300 яйца, а и повече на един път. И до 3000 яйца за краткия си живот от няколко седмици.

С около 175 различни вида комари в света е много малко вероятно хората да се справят с популацията им.

Как да се предотврати размножаването им?

Най-добрата защита срещу ухапването е да направим домовете и дворовете си възможно най-негостоприемни за всички комари-майки.

Не забравяйте, че не става въпрос само за сърбящи ухапвания. Потенциално комарите могат да пренасят сериозни заразни болести - като западнонилска треска, която от последните лета нерядко се среща в Гърция и се пренaся у нас.

Не липсват зарази и по домашните любимци като болестта на сърдечния червей (дирофилариоза), която може да бъде фатална както за кучета, така и за котки.

Времето за действие е сега, преди лятото. Вътрешният ви двор е пространство за релакс, а не за кръводаряване. Предлагаме ви няколко лесни начина как да намалите размножаването на комари в градината и двора:

1. Не трябва да има застояла вода

Комарите се нуждаят от застояла, неподвижна вода, за да снасят яйцата си, а малките успешно да се излюпят. По време на “комарния” сезон е особено важно да се поддържат улуците чисти. Изпразнете детските басейни и кофите за вода след употреба, поддържайте прясна водата във “ваните” за водоплаващи птици.

Не оставяйте стари автомобилни гуми в имота си или пробийте дупки в долната част на люлките от гуми, за да има изтичане на водата. Гумата е чудесно убежище за комарите. Щом след дъжд или поливане старата гума се напълни с вода, после трудно се излива и пресушава.

2. Проверявайте всичко след дъжд

След като пръскачките за напояване на двора спрат или спре да вали дъжд, излезте навън и направете добър оглед на дома си. Ако имате брезент върху колата или оборудване на открито, уверете се, че те прилягат плътно и не капят и образуват локви. Изградете си навика да проверявате откритите купички за домашни любимци, както и повърхността и подложките на саксии, които са възможни места за ларви на комари.

3. Пълно почистване на двора

Планирайте седмично почистване. Приберете бутилки, чаши, консерви и всякакви други остатъци, включително екскременти . Възползвайте се от възможността да разкрасите външната част на къщата си, като едновременно с това изгоните комарите. Почистете и приберете решетките за барбекю, авточастите и другите вещи, които държите навън. Почти навсякъде, където може да се събира вода - дори и малко количество, може да се превърне в детска стая за комари.

4. Обърнете внимание на характеристиките на водата

Ако живеете в близост до малко езеро, декоративно езерце, дренажни канали или други райони, които вероятно задържат застояла вода, опитайте се да разпространявате екологично чисти инсектициди, като Бацилус турингиензис (Bacillus thuringiensis), който действа като ларвицид, убивайки комарите, преди да стигнат зрелостта. Или отглеждайте риба гамбузия в градинското езерце. Тя е идеалното биологично средство за борба с комарите.

5. Косете редовно тревата

Комарите обичат обрасли дървета, храсти, плевели и висока трева. С поддържани тревни площи може да избегнете намножаването им.

Помислете и за някои билки, цветя и растения, които отблъскват комарите, като мента, лавандула, невен, хризантема, лимонова трева, блатна мента, моминска вратига и други.

Тези прости предпазни мерки могат да намалят риска от комари в двора. Освен това никога не е рано да превърнете вашите открити площи в зони без жужене от пролет до късна есен.