На световните агропазари почти липсват драстични промени

За отбелязване е увеличението на цените за пролетния пивоварен ечемик, след като Китай въведе вносно мито от 80,5% за австралийския. Освен това недостигът на влага се изостря в голяма част от Европа, което поражда опасения относно намаляването на добивите от пролетните култури.

Благоприятни валежи се наблюдават в Черноморския регион, с изключение на Румъния, където се очаква рязък спад на реколтата, поради недостиг на влага през пролетта.

На международната сцена активността също намаля, докато Япония обяви търг за закупуване на 120 000 тона пшеница.

В Индия има изобилна реколта от пшеница и ориз, но страната е изправена пред логистични затруднения поради ефектите на COVID-19.

Германската кооперативна асоциация очаква реколтата от пшеница в страната да достигне 22,38 млн. тона, което е -2,9% по-малко в сравнение с миналата година.А национална статистическа служба съобщава, че през 2020 г. площите за зимна пшеница са намалели с -7% в сравнение с миналата година, докато рапичните площи са се увеличили с + 11.9%.

Във Франция продължава да има недостиг на влага в по-голямата част от северната част на страната; това се отразява на потенциала за добивите.

Германската национална статистическа служба съобщава, че през 2020 г. площите за зимна пшеница са намалели с -7% в сравнение с миналата година, докато рапичните площи са се увеличили с + 11.9%.

Бразилия, която пострада тежко от covid-19, ще намали производството на царевица според AG Rural до 97,7 млн. тона, в сравнение със 100 млн. тона миналата година, което е резултат от малкия дефицит на влага, повлиял на втората реколта (след прибирането на соята), което е около 3/4 от цялото производство.

В Чикаго цените на пшеницата продължиха да тестват поддръжката на около 5 долара за бушел.

Администрацията на Тръмп оказва огромна помощ на американските производители в контекста на икономическата криза, свързана с covid-19.

Производителите ще получат пряка помощ в размер на 45 цента на бушел соя, 32 цента на бушел царевица и 18 цента на бушел пролетна пшеница. Тази програма за помощ е в допълнение към миналогодишната, която беше свързана с геополитическата криза с Китай. И тъй като годината е изборна американските фермери се надяват, че помощта може да се увеличи през следващите седмици.

Проливните дъждове, особено в щата Илинойс, правят корабоплаването в определени части на реките невъзможно, поради повишаващите се нива на водата, което укрепва основата на физическия пазар, особено за най-близките доставки.