Една от най-сериозните заплахи срещу американската пшеница е руската житна въшка, пише Soil Science Society of America.

Както подсказва името им, тези инвазивни вредители родом от Евразия са стигнали до Тексас през 1986 г. и оттогава се разпространяват в много щати, като причиняват щети за милиарди долари щети, а учените отчаяно търсят начини как да спрат листните въшки.

„Основната ни цел е да намерим гени на пшеницата, свързани с устойчивостта към всичвидове житна въшка в САЩ, и да прехвърлим тези гени на най-добрите сортове пшеница“, казва Ксяндзян Ксю, учен към американското министерство на земеделието. Когато фермерите отглеждат тези устойчиви на листни въшки сортове пшеница, няма нужда да се притесняват от вредителя, тъй като генетичната резистентност е идеалният начин за защита.

За съжаление има поне пет основни вариации на листните въшки в САЩ. Всеки вид може да оцелее на пшеници с различни гени на резистентност. Досега не беше известен сорт пшеница, който да устои на всичките пет вида листни въшки.

Ксю и неговият екип са тествали над сто сорта пшеница от Афганистан, Дания, Иран, Швейцария и САЩ, за да намерят устойчиви на листните въшки. С излагане на всички сортове пшеница на всичките пет вида листни въшки, изследователите наблюдават колко вреди нанасят листните въшки на растенията. Растенията, които са претърпели само незначителни щети или изобщо не са били повредени, се считат за устойчиви.

В края на експеримента те откриват 14 щама пшеница, които са в състояние да устоят на най-много щети от всичките пет вида листни въшки. И още девет вида пшеница, които поне в някои случаи успяват да устоят на всички видове листни въшки. Гените на тези сортове пшеница са много ценни за отглеждане на трайна пшеница, устойчива на листна въшка, казва Ксю.

Най-силните сортове идват от Иран, където и листните въшки, и пшеницата са местни. Дългата история на съвместното съществуване вероятно обяснява защо иранската пшеница е развила толкова силна устойчивост.

В САЩ има поне пет отделни вида листни въшки, учените имат за цел да развият високоефективни сортове пшеница с генетична резистентност към всички тях.
В САЩ има поне пет отделни вида листни въшки, учените имат за цел да развият високоефективни сортове пшеница с генетична резистентност към всички тях.

Сега селекционерите могат да започнат да изучават как тези сортове пшеница се противопоставят на листните въшки, за да осигурят устойчивост на американските сортове пшеница.

Листните въшки се хранят с листата на младите житни растения. Това задържа растежа на растението и може да намали добива с до 60%. Повредените листа са склонни да се извиват около насекомите, а така листните въшки са закрити от пестициди, пръскани по нивите.
Налични са пестициди за контрол на руските житни листни въшки, казва Ксю, но значителните разходи за тях значително намаляват печалбата на фермерите.

При идентифициране на тези устойчиви растения следващата стъпка е да се кръстосат устойчиви сортове пшеница с високодобивни, но податливи на листни въшки сортове. Създаването на нови американски сортове пшеница, устойчиви на всички видове листни въшки, ще отнеме около четири - пет години.