Липсата на сигурност при планиране чрез селскостопанската политика е най-голямата пречка за инвестициите за земеделските производители. Това се потвърждава както от разследване на института Thunen, така и от проучване на Volksbanks в Долна Саксония.  (Институтът Йохан Хайнрих фон Тюнен е Федерален изследователски институт за селски райони, гори и риболов)

Директорът на Института Тюнен проф. Ниберг описва негативните ефекти от липсата на яснота в рамките на селскостопанската политика с конкретни примери:

 "Млад фермер, който днес иска да построи свинеферма, има 50 процента риск да направи лоша инвестиция", обяви ученият на земеделски конгрес в Берлин.

За Ниберг липсата на сигурност при планиране е ключова причина за настоящото недоволство в селското стопанство. Ученият се застъпва за отчитане на икономическите аспекти в настоящата дискусия за развитието на земеделието. „Селското стопанство е изправено пред международна конкуренция“, подчертава Ниберг.

А това означава, че цените обикновено се основават на най-евтината технология на производство. Ако предложите различен подход към земеделските производители, можете да го постигнете само „ако фермерите получат финансова компенсация за покриване на увеличените производствени разходи“.

Какво се случва с премиите за околната среда и хуманното отношение към животните?

Агроикономистът смята, че реалистичното прилагане на устойчивото земеделие е възможно, ако на земеделските стопани се предлагат премии за околната среда или хуманно отношение към животните. Това би могло да накара фермерите да адаптират производствените си системи към социалните очаквания.

В допълнение към преструктурирането на селскостопанските плащания в ЕС, за финансиране са достъпни и данъчни опции като данък за месо и мляко или решение за ДДС. "Шансовете за прилагане зависят от политическата воля на федералните и щатските правителства", твърди Ниберг. Тюненският учен от друга страна не разглежда предложението за въвеждане в ЕС на високи социални стандарти и свързаната с тях външна защита. От друга страна, инициативите за етикетиране на околната среда и хуманното отношение към животните могат да допълнят, но не и да заменят мерките на селскостопанската политика, твърди ученият.

И дава пример с проучване: 75% от фермерите критикуват липсата на сигурност при планиране,  сочи съвместно изследване на Селскостопанската камара на Долна Саксония и Volksbanks. Около 75 процента от повече от 300 анкетирани земеделски производители определят „липсата на сигурност при планиране и несигурните политически рамкови условия“ като най-големите пречки пред инвестициите.

Критичното обществено мнение за селското стопанство има особено негативен ефект върху настроението на повече от 70 процента от анкетираните германски земеделски производители.