В нашата страна са разпространени три вида липи - едролистна, дребнолистна и сребролистна. Всеки вид, както и разновидностите между тях се отличават един от друг по бързина на растеж на ствола, сроковете на цъфтеж, интензивност на цъфтежа, различно съдържание на захари в нектара, неговото количество и други особености, обяснява проф. д-р Кънчо Кънчев на nbps.press.bg. В това отношение дребнолистната липа е водеща пред останалите.

Разликата по отношение началото на цъфтеж на липите от отделните видове е понякога повече от две седмици, но последователността на цъфтеж, както и на развитие на листата винаги е еднаква. Различна е също така и продължителността на цъфтеж на всяко дърво поотделно. Например при едролистните липи тя е от 4 до 25 дни. Средният период на цъфтеж на всеки от отделните видове е в граници от 10 до 16 дни. Различните срокове на начало на цъфтежа и неговата продължителност при всяко дърво поотделно и в рамките на отделните видове осигуряват от 44 до 50 дни паша за пчелите или по-общо казано - около седем седмици.

От трите вида липи най-много нектар се отделя от дребнолистната липа и почти наполовина при едролистната.

Характеристиките на трите вида липи, както и разликите в сроковете на цъфтежа на отделните дървета от всеки вид, са достатъчно красноречиви, за да се осмислят големите възможности на липата като медоносен вид. Затова при рационално и добре осмислено залесяване, със съчетаване на трите вида липи в този процес може да осигури добра медоносна база и паша за пчелите в продължение на повече от 45 дни. Добре известни са и ценните качества (вкусови и лечебни) на липовия мед.

Ето и един пример: По данни на изследователи в Полша 40-годишни липи, засадени на разстояние 8 метра едно от друго и в един ред с дължина един километър са осигурили 600 кг. мед.