Декоративен мъх в градината

16 май 2020
Цветна градина / Полезни съвети
13941
1 2 3 4 5 6 7
 

В съвременния ландшафтен дизайн често се използва декоративен мъх.Той лъха на отдавна минали времена. С негова помощ някои елементи в градината могат да бъдат "състарени". Има много градински стилове, в които "гвоздеят" на програмата е мъхът.

В Япония например има градина, в която възрастта на мъха е на повече от шест века. Над двеста мъхоподобни растения растат на два хектара земя.

Поради способността му да абсорбира звуци, там винаги цари атмосфера на мир и спокойствие. Затова в тази градина често се прави медитация.

Има различни видове мъх. Някои от тях растат на скалист терен, други се чувстват чудесно на дървета и на други най-неочаквани места.

Това растение се цени не само заради декоративния му, красив външен вид, но и заради факта, че оцелява при всякакви климатични условия. Обикновено тези най-стари растения образуват възглавници, треви и завеси.

Мъхът е много издръжлив. Задържа растежа на плевелите и предотвратява развитието на ерозия на почвата.

Дори ако го стъпчете, може бързо да се възстанови - достатъчно е да му "давате да пие вода".

Струва си да се отбележи, че всички бриофити са непретенциозни в грижите и дълголетни. Те не се нуждаят от подрязване и оформяне. Непретенциозни са и към нивото на осветеност.

Разбира се, не всеки вид мъх може да се използва за украса на градината. Но има достатъчно подходящи опции, за да превърнете двора /или някое местенце от него/ във вълшебен приказен кът.

Какво представляват биофитите?

Мъховете (Bryophytes) или биофитите са многогодишни вечнозелени растения с разклонени, нишковидни корени, които нямат стъбла или съцветия. Те се възпроизвеждат със спори.

Бриофитите са класифицирани като висша растителност. Те включват повече от 100 различни семейства. Това разнообразие дава възможност за реализиране на най-дръзките дизайнерски идеи на градинския парцел.

Ако започнете да разглеждате по-отблизо мъховете, ще забележите колко са различни. Един вид ще ви напомня за миниатюрна папрат, друг за иглолистни растения, а трети наподобява трева.

Мъхът е великолепен в декора на алпинеума или рокария, когато украсява езерце или водопадче или в композиции с папрат, широколистни или иглолистни растения, а също и на терени без трева.

Можете да го купите в специални магазини, но и да го намерите в природата - в гората. Не е необходимо да събирате мъх в големи количества, защото има видове, които са включени в Червената книга и са защитени.

ПРЕДИМСТВАТА

Непретенциозен.

Декоративен през цялата година, защото е вечнозелено растение.

Не изисква прическа подстригване и оформяне.

Не се нуждае от тор.

Няма алергени, което означава, че не е опасен за страдащите от алергии.

Той не се нуждае от обработване с пестициди - много болести и вредители не го засягат.

Не изисква борба с плевелите.

Не се страхува от температурните промени.

Как да го засадите

Изберете подходящо място,почистете го от растения, трева, камъни, съчки и др. Добре навлажнете парчетата от мъх, които сте купили или сте събрали в гората и леко ги притиснете на мястото, където ще расте. Необходимо е да се действа внимателно, но и със силен натиск, така че въздухът, образуван в тъканта на мъха, да бъде отстранен.

Когато засаждате мъх на склон, е по-добре да фиксирате растението с кора, пръчки или плъзгачи, така че да не се подхлъзва по време на дъждове.

Трябва да обърнете внимание и на това къде е израснал. Ако той "е живял" на изгнило старо дърво, тогава е по-добре да го засадите на същата повърхност, като в естествената среда, в противен случай мъхът ще умре.

Грижата

След засаждането на мъха, трябва да наблюдавате как той се вкоренява на новото си място. Подкрепяйки го с влажна почва за първите няколко седмици, ще му помогнете да се адаптира на ново място. Мъхът ще ви благодари с появата на тънък филм, подобен на зелените водорасли. Това ще бъде новият, млад мъх.

Растежът отнема време - от един до един и половина месеца. Ако се образуват мъртви участъци, е необходимо те да бъдет заменени с нови. След като мъхът се вкорени, трябва да се полива по-малко, но при продължителна суша почвата трябва да се поддържа влажна почва и да се полива при необходимост.

Дизайнерът съветва

Мъхът или бриофитът е вечнозелено растение, на което можете да се възхищавате през цялата година. Използва се като базов елемент в ландшафтния дизайн, тъй като е отличен фон за цветни лехи и единични цъфтящи растения.

Сега все по-често се използва мъх като алтернатива на тревата, което прави поляните оригинални и запомнящи се.

Цъфтящият мъх обикновено се използва, за да се придаде на камъните природен, горски вид. Така преобразени, те са подходящи за японски или скален кът в градината. Добре се вписва и в алпинеумите.

Универсалността на всички бриофити е във възможността за преобразяването на големи и малки архитектурни форми с тях. Например на стената на беседката или къщата той служи и като естествена защита срещу негативните условия на околната среда.

Такава растителност придава патината на древността на градинските скулптури, вази и фонтани, разположени в сенчестата зона.

Мъхове се използват и за отбелязването на границите на пътеки, цветни лехи и водоеми.

Отглеждането на мъх е доста вълнуващо и интересно. Може да се използва както в ландшафтния дизайн, така и за творчество /може да се създават пана и картини от мъх/. Важното е да има желание и въображение.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Унищожете я веднага Здравейте! Поръчах си цвете от онлайн магазин. Чаках дълго мечтания еухарис и накрая дойде това, което е на снимката. Не посмях да засадя луковицата. Кажете моля какво да правя

0

Заложете шарени уловки като овощарите Деница Иванова от Дупница се оплака, че зелени и сиви бръмбари с бели точки си похапват от цветовете на розите, ирисите

0

Това пита Стоянка Георгиева от Трявна “До подпорна стена имам рози, които искам да извадя, защото ще правя ремонт. Как да ги съхраня и кога е най-подходящо да ги засадя

0

Комарите се подготвят за най-натоварения си сезон. Някои от нас вече ги видяха и чуха бръмченето им в двора си. То най-вероятно е от женските насекоми, тъй като само те ни хапят

0

Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли

Последни новини
0

За 2019 година компанията продаде 35 милиона килограма български плодове и зеленчуци За да предоставя свежи и качествени плодове и зеленчуци, Kaufland България си партнира с производители от 16

0

Градушка падна на няколко места в България. Проливен дъжд с градушка се изсипа над шуменското село Тодор Икономово. Това показват данни от радарите на Изпълнителната агенция за борба с градушките

0

Това пита Зорка Филипова от София Най-лесният начин да опазите разсада си от домашната котка е като го сложите в отделно помещение, до което мяукащата ви любимка няма достъп

0

От ДФ „Земеделие” напомнят, че в петък – 29 май, изтича срокът в който земеделските стопани трябва да представят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения

0

Преди сеитба на семената обработете добре почвата и оформете високите лехи. При едноредова сеитба в средата на лехата отворете от край до край браздичка с дълбочина около 2,5-3 см

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦИК вижда 2023 г. като най-ранния срок за онлайн вот Отложиха гласуването за кметове в 14 населени места от юни за септември Правосъдният министър, който е привърженик на електронното гласуване, е убеден, че пандемията няма да е пречка парламентарните избори догодина да са по традиционния начин 2023 г

Шефката на жените социалистки от София Таня Найденова разби витрината на магазин с джипа си при нелеп инцидент в понеделник. При нелепия инцидент няма пострадали, съставиха акт за неправилна маневра на Таня Найденова, която опитвала да паркира Следобед в почивния ден тя имала работа в центъра на София. Видяла свободно място по ул

СВЕТОСЛАВ ТАБАКОВ в предизвикателството на Българската асоциация на спортните журналисти "Моят любим спортен момент". 1994-а, лятото, Америка, футбол. Цял месец сън наяве с успеха на България, на Четвъртите в света! Изживях пълноценно този месец от първо лице, на мястото на събитието - Съединените щати