Спазвайте последователност в изхранването на фуражите

При храненето на зайци трябва да следвате следните основни правила:

Осигурете на зайците практически постоянен достъп до фураж - особено през нощта и сутрин, когато е тяхната най-висока активност. Можете да предотвратите преразхода на фураж, като използвате бункерни хранилки.

В поилките постоянно трябва да има чиста вода. Това е изключително важно за подрастващите животни и за лактиращите зайкини

Водата за пиене целогодишно трябва да е със стайна температура.

Фуражите, съдържащи влакнини, поддържат правилна чревна перисталтика. Затова те трябва да заемат 2/3 от дажбата.

Не изхранвайте на зайците храни, съдържащи “прости” въглехидрати - захар, сладкиши и други лакомства. Тяхната употреба може да доведе до затлъстяване.

За комфортното храносмилане на зайците е важно да се спазва последователност при даването на различни видове храни.

Ако в едно хранене се дават няколко вида фуражи то се спазва следния ред: отначало се дават концентрати, след това сочни храни. Пролетният десерт е от зелени фуражи (сеното е зимният десерт).

Новите фуражи се въвеждат в дажбата в продължение на една седмица, постепенно достигайки изхранвания обем до нормата. Това е валидно и при прехода от зимно към лятно хранене (и обратното - наесен).

Изхранвайте на зайците си само качествени фуражи. При съмнения за качеството е по-добре съвсем да не ги давате или да давате малки порции - отначало на възрастните зайци, за да проследите реакцията на храносмилането им.

Фуражите трябва да се изхранват в хранилки, за да се избегне стъпкването им.

ПОЧАСОВИ ПРИМЕРНИ ЛЕТНИ ДАЖБИ

При трикратно хранене на зайците:

в 6.00 часа - 50% (една втора) от дневната норма концентрати и 33% (една трета) от дневната норма трева;

в 15.00 часа - 33% от дневната норма зелени фуражи;

в 19.00 часа - 50% от дневната норма концентрати, 33% от дневната норма зелени фуражи, груби фуражи (клонки)

При четирикратно хранене на зайците:

в 6.00 часа - 33% концентрати, 17% (една шеста) от дневната норма трева;

в 11.00 часа - 33% концентрати, 17% (една шеста) концентрати, 17% зелени фуражи;

в 16.00 часа - 50% трева от нормата;

в 19 часа - 33% от нормата концентрирани фуражи, 17% от нормата зелени фуражи и клонки.

Бункерните хранилки предотвратяват преразхода на фураж
Бункерните хранилки предотвратяват преразхода на фураж
Изхранвайте на зайците си само качествени фуражи
Снимки: YouTube
Изхранвайте на зайците си само качествени фуражи Снимки: YouTube